Німеччина хоче повернути вивезені Росією після Другої світової культурні цінності

20 грудня 07:27

У Росії заявили, що про повернення якихось культурних цінностей не може бути й мови.

 

Німеччина закликала Росію повернути культурні цінності, які були вивезені з німецької території до СРСР після Другої світової війни у рахунок репарацій та компенсацій, у четвер, 20 грудня, повідомила газета Известия з посиланням на посольство ФРН у Москві.

У посольстві заявили про неможливість використання культурної спадщини у якості компенсації за військові втрати, пославшись на Гаазькі правила ведення війни від 1907 року, яких у період бойових дій 1939-1945 років Німеччина не дотримувалася.

Серед предметів, які розраховує повернути Берлін - вивезені до СРСР знахідки Генріха Шлімана та Еберсвальдський скарб, а також тисячі унікальних золотих предметів і прикрас, що відносяться до IX століття до нашої ери. В обмін на це, підкреслили у німецькій дипломатичній місії, Берлін готовий продовжити переговори з питання про повернення до Росії вивезеної у роки війни російської культурної спадщини.

У свою чергу, спеціальний представник президента Росії з міжнародної культурної співпраці Михайло Швидкой заявив, що ніякого обміну культурними цінностями бути не може.

Швидкой зазначив, що між країнами поки що навіть не налагоджений здоровий політичний діалог, а також нагадав, що у Росії діє прийнятий у 1998 році закон "Про цінності, переміщені до РФ у результаті Другої світової війни та її наслідків", згідно з яким переміщені на територію СРСР предмети мистецтва і культури є частиною російського культурної спадщини і не можуть бути передані або повернуті іншим країнам.

Спецпредставник додав, що досить і того, що свого часу СРСР повернув Німеччині понад 1,6 мільйона одиниць зберігання художніх творів.

Нагадаємо, Польща оцінює свої збитки від Другої світової війни у розміні 850 мільярдів доларів. Саме таку суму озвучив голова комісії репарацій Аркадіуш Мулярчик. Всю цю суму Варшава планує витребувати з Німеччини - пред'являти претензії до Росії, на думку поляків, немає ніякого сенсу, так як Москва не дотримується норм міжнародного права.