Німеччина готова купувати частки в компаніях для їх захисту від іноземного поглинання

06 лютого 15:33

В Берліні представили нову промислову стратегію Німеччини до 2030 року.

 

Уряд Німеччини може взяти участь в ключових компаніях країни через купівлю часток, щоб запобігти поглинанням іншими державами, заявив у вівторок міністр економіки і енергетики Петер Альмаєр.

Міністр представив нову промислову стратегію Німеччини до 2030 року, яка, за його словами, необхідна для забезпечення процвітання країни.

За даними Федерального міністерства економіки і енергетики Німеччини, метою Національної промислової стратегії до 2030 року є сприяння разом з економічними гравцями забезпеченню та відновленню економічної і технологічної компетентності, конкурентоспроможності та промислового лідерства на національному, європейському та глобальному рівнях.

Нова стратегія визначає кроки, коли у виняткових випадках втручання держави може бути виправданим або навіть необхідним, щоб уникнути серйозних несприятливих наслідків для національної економіки і держави в цілому. У той же час, це внесок у формування ринкової економіки, орієнтованої на майбутнє, і основа для дебатів з питань регулювання, додали в Міністерстві.

Агентство Reuters зазначає, що поворот Німеччини до оборонної промислової політики зумовлений занепокоєнням щодо іноземних, особливо китайських, компаній, які скуповують ноу-хау і руйнують виробничу базу, на якій будується велика частина багатства.

Альтмайер сказав, що виживання таких великих компаній, як Thyssenkrupp, Siemens, Deutsche Bank і автовиробників Німеччини, має національне значення. Він запропонував створити інвестиційний фонд для підтримки ключових підприємств.

"Це може зайти так далеко, що держава буде брати тимчасові частки в компаніях. Не для того, щоб націоналізувати їх і керувати ними в довгостроковій перспективі, а для того, щоб запобігти продажу ключових технологій і їх вивезенню з країни", - сказав міністр на прес-конференції.

В агентстві додали, що прагнення захищати і просувати свою галузь збігається з затишшям в економіці Німеччини, яка є найбільшою в Європі, однак втрачає оберти після десятиліття активного зростання.

Це також відбувається на тлі зростаючих протекціоністських тенденціях у всьому світі: США і Китай залучені в торгову війну. Також існує невизначеність майбутніх торговельних відносин між Великою Британією і єврозоною.

Альтмайер назвав ключові галузі промисловості Німеччини: сталь і алюміній, хімікати, машинобудування та виробництво обладнання, оптика, автомобільне і медичне обладнання, екологічно чисті технології, оборона, аерокосмічна галузь і 3D-друк.

Представляючи стратегію, він сказав, що воліє, щоб держава не втручалася, однак таке втручання "може знадобитися на тлі нерівного світового ігрового майданчика".

Своїм планом "Зроблено в Китаї до 2025 року" Пекін активно розвиває технології, в тому числі електромобілі. Він також купував розробки за кордоном, у тому числі німецького виробника робототехніки Kuka. Перетворення Китаю від клієнта до конкурента в поєднанні зі швидким розвитком нових технологій, таких як штучний інтелект, спонукало Німеччину захищати свою промисловість.

У доповіді Альтмайера йдеться, що руйнування промислової бази Німеччини призведе до зниження рівня освіти, навколишнього середовища та рівня життя.

"Той факт, що в Німеччині навряд чи з'являться якісь нові підприємства такого масштабу протягом багатьох років, є приводом для занепокоєння", - йдеться у звіті. Європейське і німецьке законодавство щодо конкуренції повинно бути переглянуто, щоб дозволити підприємствам чесно конкурувати на міжнародному рівні.

Економіка Німеччини зростала найнижчими темпами за п'ять років в 2018 році. Прогнозується, що зростання скоротиться до 1% в цьому році, а до 2023 року країна зіткнеться з дефіцитом бюджету в розмірі близько 25 мільярдів євро.

Фондовий індекс німецької компанії DAX повний зрілих компаній. За словами Альтмаєра, у Берліна є право і обов'язок співпрацювати з промисловістю для розробки, наприклад, транспортної інтернет-платформи або підприємств у секторі охорони здоров'я.

Закликаючи до реформи цін на енергоносії, корпоративних податків і внесків у систему соціального забезпечення, Альтмаєр заявив, що його стратегія націлена на 70-річне процвітання Німеччини.

"Це фундаментальне питання ... питання, яке має велике значення для єдності країни і легітимності демократичної системи", - сказав він.