Ніхто не був більше здивований звільненням Тіллерсона, ніж він сам - WP

13 березня 18:12

Ще вчора представник Держсекретаря говорив про те, що не бачить причин для його відставки.

 

Рекс Вейн Тіллерсон провів неспокійний рік на чолі Держдепартаменту, часто непогоджуючись з президентом щодо ключових зовнішньополітичних проблем і страждаючи від критики своїх підлеглих, які звинувачували його в маргіналізації їхньої ролі і дипломатії в цілому.

Але після місяців заперечеть своїх намірів піти у відставку, Тіллерсон був усунутий з посади якраз тоді, коли він, здавалося, почав вражати своїми дипломатичними кроками. Впродовж останніх тижнів він посилив свою критику на адресу Росії, зміцнив впевненість, що його терплячий тиск на КНДР приносить плоди і, здавалося, збирався пережити своїх критиків у Західному крилі.

"Зрештою, ніхто не був більше здивований звільненням Тіллерсона, ніж сам Тіллерсон. Ще в понеділок увечері, коли він повертався з тижневого візиту в Африку, його помічник повідомив, що Тіллерсон нікуди не дінеться", - пише лояльне до демократичної партії видання Washington Post.

"Держсекретар має всі підстави лишитися на посаді у зв'язку з критичним прогресом, якого вдалося досягти в питанні національної безпеки і інших сферах", - сказав заступник секретаря з публічної дипломатії Держдепартаменту США Стів Голдстейн.

"Держсекретар не говорив з президентом і він не знає причину", - додав він.

Відставка Тіллерсона сталася після багатьох місяців розбіжностей у поглядах з Білим домом щодо кадрових і адміністративних питань у Держдепартаменті. У відомстві досі багато незаповнених вакансій. Але головними були надзвичайні розбіжності підходів Тіллерсона до політичних питань і очікуваннями в цьому полі Трампа.

Обираючи Тіллерсона, Трамп сказав соратникам, що він хотів Держсекретаря, який би "більше пасував". Йому подобався фотогічнічний імідж Тіллерсона з техаською дещо грубою манерою говорити, імідж справжнього чоловіка, названого на честь двох зірок вестернів 50-х років: Рекса Аллена і Джона Вейна. Крім того, Трампу подобався досвід Тіллерсона в Exxon Mobil.

Але чоловікам, які не були знайомі до перемоги Трампа на виборах, так і не вдалося спрацюватися. Трамп лишився непердбачуваним і інколи незбагненним. Для нього Тіллерсон став втіленням скептика з "істеблішмента".

У Тіллерсона немає цілісної зовнішньополітичної цілі чи досягнення, яким можна було б похвалитися. Але він працював над відриттям дверей для переговорів з Північною Кореєю. У свою чергу, Трамп зневажливо говорив минулого року, що Держсекретар гаїть його час, вмовляючи говорити з "маленьким ракетником". Однак, минулого тижня Трамп погодився на таку зустріч з Кім Чен Ином. І це сталося частково завдяки зусиллям Тіллерсона.

Частково його спадщиною стане опір політиці Трампа, яку він вважав нерозумною. Втім, в цій битві він не часто перемагав. Під час приватних зустрічей з Трампом він говорив йому, що США варто лишитися підписантом Паризької кліматичної угоди, а також що не варто розривати ядерну угоду з Іраном. Тіллерсон також часто виступав проти одностороннього рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїля і перенести американське посольству в місто. Те, що він цього тижня підписав розпорядження про оновлення існуючого консульства, дало чіткий сигнал, що безпека, а не політика, для нього на першому місці.

Тривалий час поширювалися плітки про те, що він втомився і готовий піти або ж про те, що його можуть звільнити. Ці плітки були настільки поширеними, що можливу відставку Тіллерсона назвали "Rexit". Тіллерсон послідовно заперечував їх. В січні він сказав CNN, що збирається обіймати свою посаду до кінця 2018 року. І це лишалося правдою аж до вечора понеділка, коли його літак приземплився на авіабазі Ендрюс о четвертій ранку.

Його звільнення лишає міністра оброни Джима Меттіса і радника з національної безпеки Герберта Макмастера, а також Джареда Кушнера і голова адміністрації перзидента Джона Келлі найбільш впливовими зовнішньополітичними голосами. До цього часу вони звучали відносно злагоджено з Тіллерсоном.

Трамп сказав, що з директором ЦРУ Майком Помпео в ролі Держсекретаря він "наблизиться" до бажаного уряду. І всі кадрові зміни повинні бути завершені до зустрічі з лідером КНДР Кім Чен Ином.

Тіллерсон був одним з найгучніших голосів в адміністрації, які критикували Росію. Місяцями він говорив, що Росія точно втручалася у американські вибори в 2016 році, хоча Трамп говорив протилежне. А в понеділок він сказав репортерам, що його "дуже і дуже тривожить" зростання агресивності Росії. Звільнення Тіллерсона може бути прелюдією до великих політичних змін. Це сталося за два місяці до кінцевої дати в ухвалені рішення щодо збереження угоди з Іраном про ядерну програму. Трамп бажає накласти на Тегеран санкції і відмовитися від домовленостей від 2015 року, досягнутий адміністрацією Барака Обами. Відставка Тіллерсона може вказувати на те, що Трамп вже поставив хрест на угоді, навіть попри те, що він готується до переговорів з Кім Чен Ином.

Видання також нагадує про розрив між президентом США і Держсекретарем, який стався після заварушень в Шарлотсвіллі. Тіллерсон часто називав себе "пожиттєвим бойскаутом". Але він не соромився дистанціонуватися від Трампа, коли їхні цінності конфліктували. Після подій в Шарлотсвіллі президент США заявив, що там було "багато сторін", який можна звинуватити в насильстві, ухилившись від критики на адресу неонацистів і прихильників ідей вищості білої раси. Але Держсекретар наполіг, що він зробить "власні коментарі про наші цінності".

"Ми не поважаємо, не просуваємо і не схвалюємо мову ненависті в будь-якій формі", - сказав Тіллерсон.

Нагадаємо, що Тіллерсон звільнений з посади держсекретаря США. Чутки про таку можливість ходили з липня. Але тоді Білий Дім все заперечував. Замість нього Трамп висунув кандидатуру на посаду Держсекретаря екс-голову ЦРУ Майка Помпео.

Про те, хто такий Майк Помпео і що він говорив про Україну читайте в статті DT.UA.