Нідерланди відхилили пропозицію Москви судити підозрюваних у знищенні MH17 в Росії

13 лютого 02:13

З таким запитом виступила Росія, але Нідерланди категорично проти.

 

На 9 березня призначено перше судове слухання по справі Нідерландів проти трьох росіян і одного українця, підозрюваних у знищенні в небі над територією України в Донбасі авіалайнера рейсу MH17 компанії Malaysia Airlines в 2014 році.

У зв'язку з цим Нідерланди відхилили запит Москви на розгляд питання про те, щоб дозволити Росії переслідувати в судовому порядку трьох громадян Росії, визначених в якості підозрюваних у скоєнні збою рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines в 2014 році, повідомив у середу парламенту міністр юстиції Нідерландів Ферд Грапперхаус, повідомляє Reuters.

Міністр юстиції Нідерландів Ферд Грапперхаус в листі до парламенту про хід розгляду справи заявив, що Росія зробила запит в жовтні минулого року.

"Міністр юстиції відповів, що передача звинувачення проти трьох російських підозрюваних не є варіантом для нідерландської влади і не буде розглядатися", - йдеться в листі.

Нідерланди ведуть розслідування вбивства MH17 17 липня 2014 року, в результаті якого загинули всі 298 осіб на борту. Дві третини пасажирів були громадянами Нідерландів. Літак летів над територією, утримуваною проросійськими сепаратистами на сході України, під час польоту в Куала-Лумпур з Амстердама.

Слідчі кажуть, що ракета, яка вразила авіалайнер, була випущена з пускової установки, доставленої з російської військової бази в Курську через кордон.

Москва заперечує злочин. Росія не видає своїх громадян, тому ні один з підозрюваних не постане перед судом Нідерландів. Однак нідерландська юридична фірма заявила, що один з підозрюваних у справі попросив представляти його.

19 червня 2019 року Міжнародна слідча група назвала імена чотирьох осіб, причетних до катастрофи літака Boeing 777 рейсу MH17: росіяни Сергій Дубінський ("Хмурий"), Олег Пулатов ("Гюрза"), Ігор Гіркін ("Стрєлков") і українець Леонід Харченко ("Кріт"). Судовий процес у справі може розпочатися вже навесні наступного року.

СБУ оголосила підозру фігурантам справи у скоєнні злочину - "терористичного акту, що призвів до загибелі людини".

17 липня 2014 року над містом Шахтарськ Донецької області з екранів радарів зник "Боїнг-777", що належав "Малайзійським авіалініям" і здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. У катастрофі загинули екіпаж і пасажири літака – усі 298 осіб, зокрема 80 дітей.

Майже через чотири роки, у травні 2018-го, Міжнародна слідча група (JIT) на пресконференції у Гаазі продемонструвала уламки ракети, якою збили літак. Комплекс "Бук", з якого було випущено ракету, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в Курську.