Нетаньяху незабаром обжене Бен Гуріона і увійде в історію як найтриваліший правитель Ізраїлю

17 липня 15:56

Через три дні рекорд батька-засновника Ізраїлю може бути побитий.

 

Оскільки Біньямін Нетаньяху залишається прем'єрміністром Ізраїлю, який найдовше займає цю посаду, він зміцнює своє місце в якості видатного політичного дыяча в країні і найдомінуючої сили в ізраїльській політиці його покоління. Але оскільки довголіття його 13-річного правління повинно перевищити термін правління батька-засновника Ізраїлю Давида Бен-Гуріона 20 липня, всі згодні з тим, що Бібі Нетаньяху залишив свій слід в історії близькосхідної країни, пише політичний оглядач Арон Хеллер для агентства Associated Press.

Автор зазначає, що Нетаньяху пережив скандали, кризи і конфлікти, перемагаючи на виборах за виборами, навіть незважаючи на те, що країна стає більш поляризованою. Його прибічники приписують йому безпеку і процвітання Ізраїлю, підтримання його єврейського характеру і зміцнення його позиції на міжнародному рівні.

Його опоненти з такими ж інтуїтивними емоціями стверджують, що він розбив надії на мир з палестинцями, розірвав суспільство на частини жорстокими атаками на арабів з числа меншин і лівих супротивників і наповнив політику культурою корупції, продовжує Хеллер.

"Він думає, що він правильний хлопець у потрібному місці. Саме він врятує Ізраїль і призведе Ізраїль в безпечне укриття", - сказав Авів Бушинський, колишній помічник Нетаньяху. Ізраїльтяни вважають, що "все добре, то чому ми повинні змінити його", додав він.

На відміну від своїх попередників, 69-річний Бібі не залишив свій слід перемогою у війні або підписом мирної угоди. Він гордо чинив опір різним мирним ініціативам і дозволив поселенцям на Західному березі процвітати. Знамениті досягнення, найбільш пов'язані з ним, це боротьба з ядерною програмою Ірану, таємне нанесення ударів по зброї для ворогів Ізраїлю і будівництво прикордонного паркану, щоб зупинити потік африканських мігрантів. Ці дії почали формуватися ще до того, як він вступив на посаду.

Нетаньяху часто говорив, що хотів би, щоб його пам'ятали як "захисника Ізраїлю". Але шанувальники і критики однаково говорять, що його відрізняє неперевершена політична хватка, відчайдушне прагнення до перемоги будь-якою ціною і дивна здатність продавати своє політичне бачення для громадськості.

Автор додає, що Бібі Нетаньяху - обдарований оратор англійською мовою та івритом. Його обрали на один термін в кінці 1990-х років на платформі протидії Угоді в Осло з палестинцями. Але, вступивши на посаду, він продовжував їх реалізовувати і навіть зустрічався з заклятим ворогом - Ясіром Арафатом.

Син історика - і сам захоплений історик - Нетаньяху вже має репутацію наймолодшого обраного прем'єрміністром Ізраїлю і того, що він відбув найдовший термін поспіль.

Палестинський чиновник Саїб Ерекат сказав, що Нетаньяху будуть пам'ятати як того, хто "поховав" мирний процес і проклав шлях до майбутньої державі апартеїду, поглибивши контроль Ізраїлю над Західним берегом, який він захопив у ході війни на Близькому Сході 1967 року. "Я думаю, що його спадщина стане його успіхом у забезпеченні того, щоб будь-який промінь надії на досягнення миру на основі двох держав вздовж кордону 1967 року був заблокований", - сказав він.

У протистоянні ядерної угоди президента Барака Обами з Іраном у нахабному виступі в Конгресі в 2015 році Нетаньяху також розвінчав загальноприйняту думку, що ізраїльський лідер не може пережити відкрите зіткнення з американським президентом. Після обрання Трампа в 2016 році Нетаньяху користується безпрецедентною підтримкою.

"Поєднання дуже складних відносин з адміністрацією Обами і перебільшені обійми Трампа можуть призвести до розколу у відносинах між США та Ізраїлем", - зазначив Ден Шапіро, колишній посол Обами в Ізраїлі. "Коли маятник хитнеться в іншому напрямку, це також стане частиною його спадщини".