Неспівмірний злочину: в ООН прокоментували вирок Ассанжу

04 травня 03:19

Неявка до суду не є тяжким кримінальним злочином, який потребує утримання у в'язниці суворого режиму, наголошують фахівці.

 

Експерти з прав людини в Організації Об'єднаних Націй (ООН) прокоментували вирок засновнику Wikileaks Джуліану Ассанжу. Він отримав рік ув'язнення за порушення умов звільнення під заставу.

В ООН висловлюють стурбованість та вважають вирок Ассанжу "неспівмірним" тяжкості вчиненого злочину, повідомляє українська служба "Голосу Америки".

"Ассанжа утримують у в'язниці суворого режиму, ніби він засуджений за тяжкий кримінальний злочин… Вирок суду суперечить принципам необхідності та співмірності, бо у юридичній практиці неявка до суду вважається відносно незначним правопорушенням", - йдеться у заяві робочої групи ООН з питань незаконного позбавлення волі.

До її складу входять п'ять незалежних експертів з Австралії, Південної Кореї, Латвії, Мексики та Беніну.

Зазначимо, мова йде про рішення суду Великої Британії від 1 травня. Ассанжа відправили до в'язниці на 50 тижнів через неявку до суду у 2012 році. Сам засуджений спокійно сприйняв вирок, однак у Wikileaks його назвали "прагненням помсти".

Нагадаємо, в 2012-му Джуліана Ассанжа звинувачували у Швеції в сексуальних домаганнях, і Великій Британії належало вирішити питання про його екстрадицію. Ассанж, вийшовши на волю під заставу, не з'явився до суду і сховався в посольстві Еквадору в Лондоні. Згодом влада Швеції закрила цю справу.

Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа заарештовали 11 квітня в Лондоні за запитом США. Суд розгляне прохання США про екстрадицію. Влада Еквадору позбавила Ассанжа притулку в посольстві в Лондоні, де він жива протягом майже семи років. Приводом для затримання стала неявка Ассанжа на засідання суду в 2012 році.

Докладніше про Джуліана Ассанжа, причини, через які він переховувався в еквадорському посольстві, і його арешт читайте у матеріалі DT.UA "Джуліана Ассанжа заарештували в Лондоні за запитом США: головне".