Небо над країнами Балтії будуть патрулювати іспанські та бельгійські винищувачі

27 грудня 13:04

ВПС Іспанії направлять в Литву чотири винищувачі Eurofighter Typhoon. Бельгійські F-16 будуть дислоковані в Естонії.

 

Місію НАТО з патрулювання повітряного простору країн Балтії з наступного року переймають Іспанія і Бельгія. Як повідомляє латвійське видання Delfi, офіційна церемонія зміни контингенту планується 7 січня.

Місію з Литви буде здійснювати контингент ВПС Іспанії з чотирма винищувачів Eurofighter Typhoon.

Іспанці втретє будуть брати участь у місії ППО країн Балтії. Вони змінять норвезьких військових, які несли чергування у Литві з чотирма винищувачами JAS-39 Gripen.

А дислокованих в Естонії німецьких військових, які несуть чергування з чотирма винищувачів Eurofighter Typhoon, змінить контингент ВПС Бельгії з винищувачами F-16.

НАТО здійснює місію ППО країн Балтії з березня 2004 року, коли Литва, Латвія та Естонія стали членами блоку. У країн Балтії немає своїх винищувачів, і тому місія ППО здійснюється спільними силами НАТО.

Винищувачі готові протягом короткого часу піднятися в повітря і вжити дії щодо порушників повітряного простору країн Балтії. Винищувачі також виконують реагують польоти в міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем.

Читайте також: США вперше здійснили навчальне перехоплення балістичної ракети над Європою

У зв'язку зі сплеском активності авіації РФ в Балтійському регіоні Латвія, Литва і Естонія прийняли рішення посилити військову співпрацю і збільшити фінансування повітряної поліції НАТО в три рази.