Не тільки для людей: У Китаї збираються ввести систему соціального рейтингу

24 вересня 17:17

Новий соцрейтинг може стати смертельним вироком для іноземних компаній.

 

Найближчим часом для компаній КНР запровадять систему соціального рейтингу, також як і для громадян. Тепер як локальні, так і іноземні компанії будуть слідувати строгому список з 300 вимог або, в іншому випадку, потрапити в чорний список, повідомляє Wired.

Корпоративний соціальний рейтинг "може стати смертельним вироком" для іноземних компаній у КНР, каже Йорг Ваттке, президент Торгової палати Європейського союзу в Китаї.

За його словами, компаніям доведеться мати справу з 30 різними рейтингами та класифікаціями у відповідності з результатами їх відповідності в таких секторах, як захист навколишнього середовища, податковий контроль і контроль якості, які будуть взяті із звітів, заснованих приблизно на 300 вимогах. Ці рейтинги ,будуть охоплювати такі галузі, як податки, митна аутентифікація, захист навколишнього середовища, якість продукції, безпека праці, е-комерція і кібербезпека.

У звіті говориться, що "вимоги та рейтингові механізми значною мірою чітко визначені і можуть бути оцінені за допомогою детального аналізу", погана новина для компаній полягає в тому, що стандарт того, що являє собою "детальний аналіз", є досить високим. База офіційних документів "включає в себе кілька сотень документів, опублікованих тільки на національному рівні, і ще близько 1500 при включенні всіх відповідних документів на рівні провінцій і міст".

Очевидно, що якщо компанія захоче вести бізнес в Китаї, їй доведеться зіткнутися з новими для себе проблемами.

Китайська влада заговорили про введення соціальних рейтингів для населення ще в 2014 році. Згідно з ним, кожна людина в КНР отримає свою "оцінку" до 2020 року.

На Заході це вважають живим епізодом "чорного дзеркала", в Китаї вважають, що цей рейтинг не буде відрізнятися від системи, яка використовується банками для оцінки надання кредиту або іпотеки.

Кандидат наук в Школі інформації Берклі Шазеда Ахмед, займається вивченням системи соціального рейтингу, заявляє, що в країні вже давно існують чорні списки для громадян. Завдяки цій системі, наприклад, не змогли придбати квитки на потяги та літаки близько 13 млн людей, які були визнані "ненадійними".

У свою чергу, влада запевняє, що соціальні рейтинги є хорошою можливість для зниження рівня корупції.