Названі імена головних підозрюваних у катастрофі рейсу МН17

13 березня 00:04

СБУ визначило групу з семи осіб, причетних до оборудок малайзійського авіалайнера, збитого в 2014 році.

 

Імена головних підозрюваних у справі збитого літака Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, який виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур, над Донбасом у 2014 році оприлюднило нідерландське видання незалежних журналістських розслідувань Zembla.

У виданні зазначили, що Служба безпеки України (СБУ) визначила групу з семи осіб, причетних до знищення літака. Так, в списку фігурують імена російських військових Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського, Миколи Ткачова.

Видання спирається на дані, отримані в інтерв'ю екс-головою СБУ Валентином Наливайченко, який очолював СБУ у той час, коли сталася аварія літака. Зазначено, що СБУ надала слідству численні матеріали, включно з 150 тис. записів перехоплених телефонних розмов.

При цьому повідомляється, що команда дослідників сконцентрувалася не на тих, хто конкретно обслуговував російський ракетний комплекс "Бук", з якого був збитий літак МН-17, а на тих, хто керував збройною змовою на Донбасі.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року був збитий "Боїнг-777" рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній" у зоні бойових дій, поряд із селищем Шахтарськ Донецької області. Літак летів рейсом "Амстердам - Куала-Лумпур". Усі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.

28 вересня 2016 року міжнародні слідчі у своєму проміжному звіті першого етапу роботи Спільної слідчої групи (Joint Investigation Team, JIT) підтвердили причетність Росії до знищення MH17.

У червні 2017 року міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat змогла ідентифікувати сімох ймовірних водіїв "Бука", з якого збили "Боїнг" рейсу MH-17. У своїй новій доповіді Bellingcat зазначає, що транспортуванням "Бука" займалася 69-а окрема бригада матеріального забезпечення російської армії.

21 грудня 2017 року група родичів жертв збитого авіалайнера виграла справу в американському суді, який постановив, що за кожну жертву авіакатастрофи повинні заплатити компенсацію в розмірі 20 млн доларів. За словами американського адвоката родичів Флойда Віснера, загалом сума склала 400 мільйонів доларів.