Назарбаєв і Лукашенко остудили євразійський запал Путіна

24 грудня 18:58

Колеги по Митному союзу захистили свою політичну самостійність перед Путіним на шляху до євразійського союзу, який лідер Росії бачить противагою політичному і ціннісному тяжінню ЄС.

 

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв на зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним і білоруським лідером Олександром Лукашенком вказав на принципові розбіжності, компромісу в яких Астані та Мінську досягти з Москвою не вдалося, і запропонував не поспішати з договором про євразійський союз і знову обговорити проект у березні, пише Рейтер.

"Ми з вами говорили, і не хотілося б повторювати, але політизація створюваного союзу неприпустима, - сказав беззмінний глава Казахстану. - Політичний суверенітет держав міцний і непорушний, це - аксіома".

Він назвав умовами євразійської інтеграції "добровільність і рівноправність при прийнятті всіх рішень", виключивши наділення виконавчого органу Євразійського союзу наднаціональними повноваженнями. В ЄС подібними повноваженнями володіє Єврокомісія.

"Договір про союз не повинен зачіпати міжнародні договори держав-членів з іншими країнами і організаціями", - сказав лідер найбільшої економіки Центральної Азії, яку Захід і Китай розглядають як альтернативного Росії постачальника енергоносіїв і стратегічного партнера в нестабільному мусульманському регіоні поблизу Афганістану.

"Як суверенні держави, ми активно співпрацюємо з різними країнами, міжнародними організаціями, не завдаючи взаємних інтересів. Союз не повинен заважати нам в цьому напрямку", - сказав Назарбаєв.

Його тривоги розділив Лукашенко, вказавши на розбіжності, що "заважають рухатися далі".

"чи Буде наш союз міжнародною організацією чи ні? З'явилася думка, що про організацію говорити рано", - поставив білоруський лідер під сумнів амбіційність проекту, який Путін виношує як реанімацію кращих, на його погляд, зразків кооперації, втрачених з розпадом СРСР.

"Білоруська сторона виступає за чітке і предметне розмежування компетенцій як самого союзу, так і держав-членів", - сказав Лукашенко. Він запропонував Кремлю не поспішати, поки не врегульовані суперечки про торгівлю.

"Упевнений, що йти в (Євразійський) економічний союз, не закінчивши формування Митного, - досить ризиковано і взагалі неправильно", - сказав білоруський президент.

"Свобода пересування товарів повинна залишитися прикладом для забезпечення усіх інших свобод. В іншому випадку навіть неэкономистам ясно, що вся ідея створення спілки та її економічний зміст можуть бути поставлені під сумнів".

У відкритому для преси частини Путін не коментував сумніви колег. Він назвав "наш інтеграційний проект" "цікавим і привабливим для багатьох партнерів по СНД", нагадавши про бажання Вірменії та Киргизстану вступити в спільний митний простір.

"В умовах нестійкої глобальної кон'юнктури єдиний євразійський ринок стає одним з основних джерел зростання економік трійки", - рекламував Путін перспективи пострадянської інтеграції.

За його словами, для Росії Митний союз став третім за значимістю ринком після ЄС і Китаю.

Критики сумнівалися в успіху пострадянського відродження союзу без України, де значна частина еліт і сотні тисяч демонстрантів на вулицях висловилися різко проти відмови від євроінтеграції. Путін, який кинув ресурси на зміцнення воєнної могутності і поліпшення іміджу Росії за кордоном, запропонував Україні та інших сусідів по колишньому СРСР сміливіше збиратися під крило Кремля і назвав інтеграційний проект Москви доповнюючим західний вектор.

Путін підставив плече українському колезі Віктору Януковичу, якого лупцюють Євромайдан і Захід. Росія витратила 3 млрд доларів з стабілізаційної подушки для своїх пенсіонерів на українські єврооблігації з "сміттєвим" рейтингом і обіцяє Києву ще 12 млрд доларів і знижку на газ, яка, за оцінками, принести обтяженої боргами і економічно стагнуючої Україні ще кілька мільярдів доларів у передвиборний рік. !zn

Читайте також:

Шувалов: Росія завжди зможе вимагати в України погашення 15-мільярдної позики

Янукович пропонував Росії контроль над ГТС на "братніх" умовах 50/50

У Москві обговорять вступ в Митний союз Вірменії та Киргизстану

Вірменія та Киргизстан повністю здали свої газотранспортні системи Росії