Навіщо терористи "Ісламської держави" вперше за п'ять років показали на відео свого ватажка

01 травня 03:20

Терорист, за голову якого обіцяють 25 мільйонів доларів, відмовляється від будь-яких електронних пристроїв, щоб приховати своє місцезнаходження.

 

Терористична організація "Ісламська держава" 29 квітня випустила 18-хвилинний відеозапис за участю лідера угруповання Абу-Бакра аль-Багдаді. Відео розповсюдила організація SITE Intelligence Group, яка відстежує медіаактивність терористів. Справжність відео не підтверджена, але, як повідомляє The New York Times, експерти з тероризму не сумніваються, що на записі присутній саме аль-Багдаді, передає Meduza.

У ролику аль-Багдаді сидить на підлозі в кімнаті в східному стилі і невимушено спілкується з групою своїх прихильників, чиї особи на записи розмиті. Зокрема, аль-Багдаді говорить про битву за Багуз - останнє місто в Сирії, з якого в кінці березня вибили терористів "Ісламської держави". Ватажок терористів визнав втрату міста, але зазначив, що "битва ісламу і його народу з хрестоносцями - це довга битва". Він закликав прихильників продовжувати переслідувати ворогів. "Наша сьогоднішня битва - битва на змор, і ми продовжимо її проти ворогів. І вони повинні знати, що джихад триватиме до судного дня", - сказав аль-Багдаді.

Лідер "Ісламської держави" також сказав, що серія терактів на Шрі-Ланці на Великдень, яка забрала життя понад 250 людей, була здійснена "в помсту" за поразку в Багузі. Як зазначила керівник групи SITE Рита Кац, аль-Багдаді сказав про це не на відео, а на аудіозапису, який також увійшов у ролик. Вона допустила, що аудіо могли додати вже після запису бесіди лідера "Ісламської держави" з послідовниками.

Під час розмови з прихильниками аль-Багдаді згадав бойовиків в Бельгії, Австралії та Саудівській Аравії, щоб показати, наскільки широко поширилася терористична організація, пише The New York Times. Крім того, він коротко згадав минулі вибори в Ізраїлі, а також повалення президента Судану і відставку президента Алжиру.

Відео закінчується тим, що один з прихильників "Ісламської держави" передає аль-Багдаді кілька папок в пластикових обкладинках з інформацією про підрозділи угруповання в Ємені, Сомалі, Туреччині та інших країнах.

Опублікований відеозапис став першим з 2014 року, коли аль-Багдаді з'явився перед камерою, розповіла Рита Кац. Всього ж за останні роки з'явилися лише два відеозаписи за участю лідера "Ісламської держави". Перший ролик вийшов в липні 2014 року, через кілька днів після того, як терористична група оголосила про створення всесвітнього халіфату. На відео Абу-Бакр аль-Багдаді виступав із зверненням до прихильників в іракському місті Мосул.

Новий запис з участю аль-Багдаді "Ісламська держава" опублікувала, щоб згуртувати учасників терористичнго угруповання, яке зазнало поразки в Сирії і Іраку. Раптова поява аль-Багдаді після довгої відсутності може як підтримати терористів і їх прихильників, так і прискорити дії "сплячих осередків" ІД, вважає Колін Кларк, представник американської аналітичної компанії Soufan Group. На думку Джошуа Гельтцера, який входив до Ради національної безпеки США при президенті Бараку Обамі, з допомогою цього відео ІД, можливо, починає створювати культ особистості навколо лідера організації.

Раніше в ЗМІ неодноразово з'являлися повідомлення про смерть аль-Багдаді, але ця інформація не підтверджувалася. Чим займався лідер ІД останні п'ять років, невідомо. Він зрідка виступав з аудіозверненнями до прихильників і з міркувань безпеки відмовлявся зніматися на відео. The New York Times пише, що Абу-Бакр аль-Багдаді, можливо, ховається в малонаселеній пустелі на кордоні Іраку і Сирії. В американській розвідці кажуть, що терорист, за голову якого обіцяють 25 мільйонів доларів, відмовляється від будь-яких електронних пристроїв, щоб приховати своє місцезнаходження.

Як повідомлялося, всього 21 квітня на Шрі-Ланці відбулися вісім вибухів, шість з них - в Коломбо, столиці країни. Цілями атак стали католицькі церкви і готелі. Детальніше читайте в матеріалі DT.UA "Вибухи на Шрі-Ланці під час святкування Великодня: головне".