Навальний опублікував фільм про кримінальні зв'язки синів генпрокурора Росії

01 грудня 16:03

Російський опозиційний політик Олексій Навальний опублікував фільм-розслідування про кримінальні зв'язки сім'ї генпрокурора Росії.

 

"Фонд боротьби з корупцією" (ФБК) Навального опублікував нове розслідування - фільм про бізнес і кримінальних зв'язках синів генпрокурора Росії Юрія Чайки - Артема та Ігоря.

Фільм складається із п'яти частин. У першій частині мова йде про готелі Артема Чайки в Греції. Зазначається, що син генпрокурора Артем Чайка разом із колишньою дружиною заступника генпрокурора інвестує десятки мільйонів євро в грецький бізнес і нерухомість. ЗМІ стверджують, що готель Pomegranate було вкладено від 25 до 29 мільйонів євро. Судячи за масштабом і темпами будівництва, реальні інвестиції перевищують ці оцінки. Крім таких величезних інвестицій, Артем Чайка купив і перебудовує віллу по сусідству з видом на Афон. Ольга Лопатіна, його партнер, а також колишня дружина заступника генерального прокурора, виявилася власницею значною вілли неподалік.

"У результаті уважного вивчення виявилось, що дружина заступника генпрокурора Лопатіна (партнер Артема Чайки – ред.) заробляє гроші на спільному бізнесі з членами злочинної банди Цапків", які кілька років тому жорстоко вбили і спалили 12 людей у станиці Кущевська", - стверджує опозиціонер.

У другій – про рахунки у Швейцарії, третя розповідає про Іркутськ, де Артем Чайка брав участь у рейдерському захопленні Верхнеленского пароплавства. У четвертій частині Артем Чайка стає бенефіціаром компанії з видобутку щебеню - Тиретського солерудника. А в п'ятій йдеться вже про Ігоря Чайку й пов'язані з ним компанії, яким вдалося отримати держзамовлення на 300 млрд руб.

Навальний каже, що весь бізнес Артема Чайки побудований "на здирництві, відкатах та рейдерстві".

"Генеральна прокуратура РФ діяла і продовжує діяти спільно з найнещадніщими бандитськими угрупованнями, знищуючи ілюзію неупередженості правосуддя в Росії", - підсумовує Навальний.

Раніше глава ФБК звернув увагу на марку годин, які "засвітив" Пєсков. Провівши невелике розслідування, Навальний з'ясував, що вартість годинника варіюється від 620 до 720 тисяч доларів США, тобто від 37 до 44 млн рублів.

Раніше інше розслідування Навального показало, що заступник міністра Росії Ігор Шувалов є власником елітної квартири в центрі Лондона.