НАТО реформує структуру організації через загрози з боку РФ

07 листопада 14:47

В Альянсі наполягають на чіткій позиції підтримки України.

 

Генсек НАТО Йєнс Столтенберг заявив про те, що організація адаптує свою командну структуру у відповідь на зростання загрози з боку РФ і через ситуацію навколо України, передає "Європейська правда".

Виступаючи перед журналістами у вівторок, Столтенберг повідомив, що міністри оборони країн-членів НАТО на засіданні в середу погодять у загальних рисах створення нових командувань, одне з яких займеться захистом морських шляхів в Атлантиці з Північної Америки до Європи, а друге – переміщенням контингенту в Європі.

За його словами, "коли міністри обговорюватимуть спільні виклики безпеки за вечерею, а також під час дискусії про адаптацію НАТО, буде згадано і Україну".

"Головна причина, по якій НАТО адаптується до нової ситуації, є дії Російської Федерації - незаконна анексія Криму і дії по дестабілізації на Сході України", - підкреслив Столтенберг.

Крим був приєднаний до РФ в 2014 році. Україна та її міжнародні партнери не визнають приєднання півострова до Росії, визнавши це анексією, у зв'язку з чим проти Москви був введена низка міжнародних санкцій.

"У нас була велика дискусія щодо України і навколо України на зустрічі Ради Росія-НАТО, яка відбулася кілька тижнів тому. І ми багато разів підтверджували, що продовжуємо залишатися на позиції чіткої підтримки України", - зазначив генсек Альянсу.

Крім того, на засіданні Альянс обговорить і небезпеку, яку становить для світу північнокорейська ядерна програма, а також ситуацію в Афганістані.

"Три головних питання, внесені до порядку денного - реформування командної структури НАТО, Афганістан і Північна Корея", - заявив він.

Як повідомлялося раніше, президент України Петро Порошенко окреслив терміни переходу ЗСУ на стандарти НАТО. За його словами, сьогодні українська артилерія повністю відповідає вимогам Альянсу.