Нафта впала до $ 83 на тлі очікування збереження експорту з Ірану

08 жовтня 18:34

Ще тиждень тому нафта коштувала $ 86,74 - рекорд з 2014 року.

 

На тлі очікування того, що Іран продовжить експортувати нафту після набуття чинності санкцій США, ціна палива знизилася до позначки 83 долара за барель. Дві компанії з Індії замовили в Ірані нафту на листопад, а в США розглядають питання про відмову від санкцій, пише Reuters.

Елітна марка нафти Brent – подешевшала на 94 цента до 83,22 долара за барель. Минулого тижня ціна досягся чотирирічного максимуму в $ 86,74.

Американські санкції, що вдарять по експорту сирої іранської нафти, набудуть чинності 4 листопада, а Вашингтон чинить тиск на уряди і компанії у всьому світі, щоб скоротити імпорт з Ірану до нуля.

Нафта також подешевшала, так як інвестори зосередилися на збільшенні видобутку інших експортерів, таких як найбільший експортер - Саудівська Аравія, для компенсування більш низьких іранських поставок.

Перед цим трейдери прогнозували стрибок цін на нафту до 100 доларів за барель до кінця жовтня. Як зазначає Bloomberg, це створить як переможців, так і переможених у світовій економіці. Україна програє разом з Індією, Китаєм, Тайванем, Чилі, Туреччиною і Єгиптом. Саудити і росіяни виграють.

Виступаючи в Радбезі ООН президент США Дональд Трамп анонсував наймасштабніші в історії санкції проти Ірану, після того, як набудуть чинності оновлені обмеження 4 листопада.

Відносини США та Ірану загострені на тлі взаємних погроз, одностороннього виходу Трампа з Ядерної угоди через звинувачення в тому, що Тегеран таємно продовжує розробляти ядерну зброю, спроб глави Білого дому замінити іранську нафту для своїх союзників. Компанії-гіганти вже йдуть з Ірану, після того, як Трамп пригрозив, що можна вести бізнес або з Тегераном, або з Вашингтоном. Оновленні санкції США проти Ірану набудуть чинності в листопаді 2018 року.

Іранський експорт нафти вже значно знизився - на 500 тисяч барелів на день з травня - до менш двох мільйонів барелів на добу. Це сталося ще до того, як санкції США проти енергетичного сектору Ірану офіційно набудуть чинності в листопаді.