Начальники генштабів НАТО обговорять стратегічні питання безпеки

16 травня 10:22

Начальники генштабів обговорять підготовку до саміту НАТО, який пройде 11-12 липня.

 

Військовий комітет НАТО на рівні начальників генеральних штабів країн-членів обговорить стратегічні оборонні ризики. Засідання почалося в середу в новій штаб-квартирі Альянсу, повідомляє "Укрінформ".

"Перша сесія присвячена ключовим стратегічним питань, що стоять перед Альянсом", - заявили в НАТО.

Крім цього, вищі військові керівники союзників обговорять стратегічні пріоритети НАТО на півдні, зокрема в Іраку.

У засіданні також візьмуть участь представники країн, які працюють з Альянсом за програмою посиленого співробітництва для особливих партнерів. Це, зокрема, Австралія, Фінляндія, Швеція, Грузія і Йорданія.

Також у порядку денному Військового комітету НАТО - співробітництво з Євросоюзом, зокрема, у частині так званої військової мобільності.

Крім цього, начальники генштабів обговорять підготовку до саміту НАТО, який пройде 11-12 липня в Брюсселі.

В ЗМІ розповіли про протистояння другого флоту США та російських підводних човнів. Однією з головних завдань другого флоту стане протистояння атомним підводним човнам Росії.

Раніше повідомлялося про те, що США відродять свій Другий флот ВМС через дії Росії. Другий флот ВМС США відповідав за західну частину Атлантичного океану. Однак, восени 2011 року він був розформований у ході реструктуризації американського військово-морського флоту. Тепер Америка збирається знову відродити його через зростання напруженості у відносинах з Росією.

Раніше німецьке видання Die Zeit писало, що чому Москва так хоче повернути Холодну війну. На думку видання, Кремль вдається до ядерних погроз і провокацій лише тому, що ядерний арсенал - це все, що у нього лишилося від "величі" СРСР. Адже ні економічно, ні науково Росія не може конкурувати із Заходом. Тому вона намагається поставити себе на один щабель із США і Європою за допомогою розмов про "ядерний попіл".

Також New York Times писало, що Холодна війна ще не почалась, але відносини Заходу з Росією стають насильницькими. На відміну від лідерів СРСР в часи Холодної війни, Путін не слідує певній ідеології чи правилам, але він готовий проводити будь-яку "хижацьку політику", не зважаючи на табу, якщо вона допоможе підірвати чинний порядок у Європі. І при цьому, він буде наполягати на тому, що саме Росія - жертва, а не агресор. Тому з певної точки зору нинішня ситуація навіть гірша, ніж в часи Холодної війни.