На зустрічі Путіна і Трампа не сталося нічого, що вселяє оптимізм щодо України — експерт

02 липня 11:57

Прибічники Путіна подейкують, що між США і Росією просто зник предмет для "великої угоди".

 

На зустрічі президентів США і Росії Дональда Трампа та Володимира Путіна на полях саміту "Великої двадцятки" не сталося нічого загрозливого інтересам України, але не сталося й нічого, що вселяє оптимізм. І хоча політика США все ще захищає від військової ескалації з боку Росії, але всього іншого потрібно добиватися самим, пише у своїй статті на DT.UA Олексій Іжак.

Оглядач зазначає, що президенти розмовляли одну годину двадцять хвилин, і все це через перекладачів, звертаючись до своїх супутників за коментарями, тобто часу було зовсім мало, щоб поглиблено щось обговорити, а формат не передбачав виголошення слів, які стосувалися б тільки президентів і нікого більше.

Перед початком бесіди з Путіним Трамп у вітальній промові сказав, що збирається обговорити "багато речей, включаючи торгівлю, включаючи трохи роззброєння і трохи, зовсім трохи протекціонізму, можливо, в дуже позитивному ключі", і взагалі "безліч найрізноманітніших речей".

"Перед самітом "великої двадцятки" із запланованою зустріччю Трампа і Путіна відомий генератор (чи, може, транслятор) російських зовнішньополітичних смислів Федір Лук'янов зауважив, що між США і Росією просто зник предмет для "великої угоди". Відносини занадто фрагментарні, і не вони визначають сучасний світоустрій. Схоже, що так і є. Тривожне збудження, яке супроводжувало попередні дві зустрічі в очікуванні тієї самої "великої угоди", розвіялося і плавно осіло на електоральних процедурах, що гарантують стабільність найпотужної демократії", - пише Іжак.

Нагадаємо, що Трамп зустрівся з Путіним 28 червня в Осаці під час саміту G20. Президенти почали переговори в перерві між засіданнями.

Більше про зустріч лідерів США та Росії читайте в матеріалі Олексія Іжака "Зустріч при свідках".