На відновлення Нотр-Даму зібрали мільярд євро

17 квiтня 10:59

Гроші надходять переважно від великих компаній і бізнесменів, а також через чотири громадських фонди, виділених Міністерством культури Франції.

 

Сума пожертвувань, обіцяних відновлення собору Паризької Богоматері, постраждалого від пожежі, досягла мільярда євро. Про це в середу повідомила газета Le Parisien.

Кошти надходять переважно від великих компаній і бізнесменів, а також через чотири громадських фонди, виділених Міністерством культури Франції. Глава відомства Франк Рієстер також оголосив у середу на своїй сторінці в Twitter про запуск інтернет-порталу, через який можна зробити пожертви на відновлення собору.

Французький бізнесмен Франсуа-Анрі Піно пожертвував 100 мільйонів євро на реставрацію собору.

"Це трагедія, яка зачіпає всіх французів. Всі хочуть якомога швидше відновити цю коштовність нашої спільної спадщини", - сказав він.

Ще один великий французький бізнесмен, президент групи компаній LVMH Бернар Арно оголосив, що виділяє 200 мільйонів євро на відновлення Нотр-Дама.

15 квітня в центрі Парижа зайнявся Собор Паризької Богоматері - одна з головних релігійних святинь та історичних пам'яток Франції.

16 квітня пожежу загасили, на її ліквідацію знадобилося близько 12 годин. У гасінні пожежі брали участь близько 500 пожежників. Дах, шпиль і годинник Нотр-Дам де Парі повністю знищено, несучі конструкції собору пожежникам вдалося врятувати.

Президент Франції Еммануель Макрон відклав відеозвернення до нації і заявив, що важко переживає останні події. Свою підтримку Франції висловили світові лідери.

Низка реліквій, які зберігалися в соборі, зокрема терновий вінець Ісуса Христа, вдалося врятувати. Докладніше читайте в матеріалі DT.UA "Пожежа в Соборі Паризької Богоматері: Головне".