На виборах у Молдові дива не відбулося, а кампанія нагадувала трагіфарс — експерт

26 лютого 15:46

На підсумковому результаті позначилися "переваги" змішаної виборчої системи.

 

У неділю в Молдові відбулися парламентські вибори, напередодні яких ключові представники істеблішменту країни заявляли про замах на їх життя. Політичний експерт Артем Филипенко у статті для DT.UA пише, що вся передвиборча кампанія в Молдові нагадувала трагіфарс, а елементи політичної драми переплелися з відверто абсурдними діями головних персонажів, що викликають знущальні глузування.

Автор зазначає, що за результатами виборів дива не сталося через те, що позначилися "переваги" змішаної виборчої системи, згідно з якою 50 депутатів обиралися за партійними списками, а 51 - по одномандатних округах.

"Як результат, соціалісти, які формально набрали більшість голосів - 31,15%, отримують в майбутньому парламенті 33 мандати з 101, а Демократична партія, яка посіла третє місце з 23,6%, за рахунок мажоритарників отримала 31. На третьому місці (і на другому - за кількістю відданих голосів за партійний список) блок ACUM, що об'єднує дві партії - "Дія і солідарність" (PAS) і "Платформа гідність і правда" (DA). Ще 7 мандатів в "іменної" партії мера Орхея Ілана Шора "Шор" і 3 - у незалежних кандидатів", - пише Филипенко.

Експерт додає, що соціалісти отримали менше, ніж розраховували, а демократи і ACUM - більше, в той час як Шора з його партією може вважати щасливчиком, оскільки, схоже, що у нього "золота акція".

"Правда, є шанс, що ця акція вже спочатку придбана Демпартією і Плахотнюком. Справа в тому, що бізнесмен і чоловік колись популярної співачки Жасмін Ілан Шор - одіозна особистість. За участь в справі "про крадіжку мільярда" він був засуджений на сім з половиною років, але так і не сів у в'язницю. Його справу розглядають апеляційні інстанції, а тим часом він веде активне політичне життя, користуючись підтримкою пенсіонерів та інших соціально знедолених. Враховуючи той факт, що молдавська юстиція перебуває під контролем демократів, такі поблажки Шору пов'язують з його потрібністю Плахотнюку", - резюмує Филипенко.

Детальніше про результати парламентських виборах і подальшу політичну розстановку в Молдові читайте у статті Артема Филипенка "Пейзаж після битви" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".