На повторних виборах мера Стамбула знову переміг опозиціонер

24 червня 09:12

ЦВК Туреччини на початку травня призначила повторні вибори очільника міста після програшу кандидата від партії Ердогана.

 

За підсумками обробки майже 98% бюлетенів мером Стамбула стає кандидат від опозиції Екрем Імамоглу, отримавши 53,9% голосів виборців. Кандидат від правлячої Партії справедливості і розвитку і найближчий соратник президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана Біналі Йилдирим набирає 45,2% голосів. Про це повідомляє BBC.

Він вже публічно визнав свою поразку і привітав суперника з перемогою.

"Я вітаю свого конкурента і бажаю йому удачі. Ці вибори ще раз засвідчили, що демократія в нашій країні є безперечною. Бажаю, щоб Імамоглу керував Стамбулом і докладав всі зусилля для служіння місту і його жителям", - сказав Йилдирим в ефірі телеканалу NTV.

Це були повторні вибори мера Стамбула, перші відбулися 31 березня. Перемогу на них здобув також Імамоглу, перевага в голосах над Йилдиримом тоді склала усього 0,3%. Партія Ердогана подала апеляцію у Вищу виборчу комісію з вимогою скасувати підсумки виборів через "численні порушення, допущені при голосуванні". У підсумку ЦВК прийняла рішення скасувати результати голосування в Стамбулі.

Екрем Імамоглу назвав свій успіх "перемогою всього міста" і заявив про готовність співпрацювати з президентом Туреччини.

"Для розв'язання нагальних проблем Стамбула дуже важлива координація місцевої адміністрації з центром. Я готовий працювати. Ніяка політика в жодному разі не вище потреб громадян у мирі, спокої, охороні здоров'я, можливості працювати", - підкреслив він.

Стамбул - ключове місто для Ердогана. Він сам починав тут велику політичну кар'єру, перемігши на виборах мера в 1994 році. Крім того, це величезний мегаполіс з населенням близько 17 мільйонів людей - фінансовий, культурний і економічний центр Туреччини.

Муніципальні вибори раз на п'ять років одночасно проходять у всій Туреччині - 81 муніципалітеті, включаючи столицю країни Анкару і всі найбільші міста. З політичної точки зору вони важливі, оскільки це було першим масовим волевиявленням громадян після дострокових президентських виборів у червні 2018 року. Тоді президент Реджеп Ердоган не тільки переміг, набравши 52,59% голосів, але і обнулив попередні терміни і отримав розширені повноваження. Ердоган називав голосування 31 березня "вирішальним для країни" і його Партії справедливості і розвитку та навіть референдумом про довіру до нього.

Детальніше про муніципальних виборах в Туреччині читайте у статті Євгенії Габер "Почути Стамбул" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".