На місці загибелі радянського АПЧ "Комсомолець" у Норвезькому морі виявили витік радіації

10 липня 02:52

При загибелі підводного човна реактор був заглушений, проте на борту корабля, що лежить на глибині 1,7 км, залишилися спеціальні боєприпаси із ядерної головною частиною.

 

На місці загибелі у 1989 році радянського атомного підводного човна К-278 "Комсомолець" у Норвезькому морі дослідною експедицією Норвегії виявлено масштабний витік радіації, посилаючись на місцевий телеканал ТV2, пише "Медуза".

Дослідне судно "G. O. Sars" за допомогою спеціального обладнання взяло проби у вентиляційній трубі затонулого підводного човна ще 8 липня. З трьох проб води дві виявилися чистими, проте у третій за результатами попередніх досліджень виявлено перевищення радіаційної норми у сто тисяч разів.

Втім, в експедиції заявили, що це лише попередні дані і запевнили, що ретельно їх перевірять. За словами глави експедиції, ймовірний витік не загрожує риболовецьким промислам у цьому районі.

Атомний підводний човен проекту 658 "Плавець" К-278 "Комсомолець" із підвищеною глибиною занурення затонув 7 квітня 1989 року після тривалої пожежі. Зараз він лежить на глибині 1658 метрів. З 69 членів екіпажу загинули 42 людини, у тому числі командир підводного човна. Під час боротьби з пожежею реактор АПЧ був заглушений, проте на борту корабля залишилися протичовнові торпеди, оснащені спеціальними боєприпасами – із ядерної головною частиною. У 2007 році російська експедиція, яка оцінювала можливість підйому К-278, або хоча б вилучення з неї реактора і торпед, зафіксувала підвищений рівень радіації. За оцінками фахівців, підйом К-278 можливий не раніше початку 2020-х років, хоча нинішні технології роблять його можливим вже зараз.

Зазначимо, ризики підводних зіткнень між атомними підводними човнами і сьогодні залишаються цілком реальними. У жовтні минулого року американське видання The National Interest опублікувало матеріал про те, що буде, якщо атомний підводний човен Росії протаранить субмарину США.