На кордоні КНДР і Південної Кореї почалися екстрені переговори з врегулювання кризи

22 серпня 13:48

Мета зустрічі - врегулювання кризи, через яку Корейський півострів опинився на межі війни.

 

На кордоні між двома Кореями - Південної і Північної, в переговорному пункті в Пханмунджоме - почалася екстрена зустріч між представниками Республіки Корея (РК) і КНДР у форматі "два плюс два", повідомив уряд Республіки Корея.

Мета зустрічі - врегулювання кризи, з-за якого Корейський півострів опинився на межі війни. З південнокорейської сторони в ній беруть участь радник президента з питань національної безпеки Кім Гван Чжин і міністр у справах об'єднання Хон Ен Пе. Північ представлений високопоставленим північнокорейським чиновником у справах Південної Кореї Кім Ян Гоном і директором політичного управління Корейської народної армії (КНА) Хван Бен Со.

Годину тому закінчився термін ультиматуму, який КНДР висунула РК, вимагаючи демонтувати встановлені на кордоні гучномовці і припинити пропагандистське мовлення. Північнокорейські умови виконані Сеулом не були: міністерство національної оборони РК заявило, що продовжить вести радіомовлення, незважаючи на ці переговори.
Загострення ситуації на півострові.

Відносини між Південною Кореєю і КНДР увійшли в стадію найсильнішого загострення після того, як 20 серпня країни обмінялися артилерійськими обстрілами в західній частині Демілітаризованої зони. Згідно з твердженнями Сеула, першим відкрив вогонь Пхеньян: метою артобстрілу були гучномовці, що передавали антипхеньянську пропаганду. В якості відповіді Південна Корея випустила кілька десятків снарядів в північнокорейський бік.

21 серпня лідер КНДР Кім Чен Ин привів в повну бойову готовність війська на кордоні з Південною Кореєю. Глава Північної Кореї скликав екстрене засідання Центрального військового комітету з метою підготувати прифронтові військові підрозділи до проведення військових операцій.

У понеділок, 17 серпня 50 тисяч військовослужбовців Південної Кореї і три тисячі солдатів США почали широкомасштабні військові навчання "Ulchi Freedom", які симулюють повномасштабне вторгнення КНДР. У свою чергу, Пхеньян заявив, що "такі широкомасштабні спільні військові навчання... є чи не оголошення війни".

10 серпня Південна Корея звинуватила КНДР у встановленні мін, вибух яких поранив двох солдатів Сеула. Південна Корея пригрозила своєму північному сусідові, що Пхеньян заплатить "сувору ціну" за свої дії.

Командування ООН у Південній Кореї заявило, що КНДР порушила чинну угоду між Пхеньяном і Сеулом про перемир'я. Підкреслюється, що три міни виробництва КНДР, на яких підірвалися двоє військовослужбовців південнокорейської армії, "були встановлені недавно".