МВС Британії розповіло, що буде з громадянами ЄС після Brexit

11 жовтня 05:51

1,8 мільйона осіб вже подали заявки з проханням залишитися в Британії

 

Міністр внутрішніх справ Брендон Льюїс каже, що Велика Британія буде депортувати громадян ЄС після Brexit, якщо вони не подадуть вчасно заявку на право залишитися в країні. Він сказав, що їм доведеться піти, навіть якщо вони відповідають всім критеріям для отримання виду на проживання.

Міністерство внутрішніх справ заявило, що 1,8 мільйона осіб вже подали заявки з проханням залишитися в Британії як мінімум до грудня 2020 року, повідомляє BBC.

Він сказав, що тим, у кого є "підстави" для пропуску дати, буде надано продовження для подачі заяви на право жити і працювати у Великобританії.

На даний час громадяни ЄС - і їх сім'ї, які проживають у Великобританії до 31 жовтня, повинні до кінця 2020 року подати заявку на продовження права на проживання в країні.

Міністерство внутрішніх справ заявляє, що не має даних про кількість громадян ЄС, які проживають у даний час у Британії, але, за оцінками Міграційного відомства, вона складає 3,3 мільйона осіб, крім громадян Ірландії, які вже мають право на постійний статус.

Як повідомив президент Франції Еммануель Макрон, ЄС до кінця тижня розгляне питання про можливості оновлення угоди про Brexit і прийме рішення. На його думку, переговори потрібно провести максимально швидко, щоб побачити, чи не порушить нову угоду принципи ЄС.

Минулого тижня прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оприлюднив новий план виходу країни з ЄС, в якому пропонується вирішення питання кордону між Ірландією та Північної Ірландією. А видання The Guardian повідомило, що прем'єр має намір просити ЄС про продовження строків Brexit.

Своєю чергою Джонсон заявив, що Євросоюзу не слід обманюватися, що Brexit затримається після 31 жовтня. Проте закон вимагає, щоб він просив відкласти вихід, якщо угоду не погодять до 19 жовтня.

Нагадаємо, 18 вересня Європейський парламент ухвалив резолюцію про "упорядкований Brexit". Тепер Велика Британія зможе відстрочити вихід з ЄС за наявності "конкретної мети". Наступного дня Борис Джонсон і Жан-Клод Юнкер домовилися, що Сполучене Королівство вийде з Євросоюзу з угодою щодо Brexit.

23 липня колишній мер Лондона і ексміністр закордонних справ Борис Джонсон виграв перегони за лідерство в Консервативній партії. Наступного дня королева Єлизавета II призначила його прем'єр-міністром. Дональд Трамп схвально відгукувався про Джонсона і його політичних успіхи.

Джонсон є одним з найпослідовніших прихильників виходу Британії з ЄС. Уряд Терези Мей він залишив після занадто м'якого, на його думку, проекту угоди з Євросоюзом. Протягом останніх місяців нещадно критикував прем'єр-міністра Терезу Мей.

Докладніше про те, чому відставка Мей може стати ключем для виходу з кризи Brexit, читайте в матеріалі Віктора Константинова "Пітьма перед світанком?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".