МВФ підтвердив схвалення нової програми для України з негайною виплатою першого траншу

19 грудня 01:32

Програма реформ за підтримки нової програми буде ґрунтуватися на прогресі, що досягнуто у рамках попередньої угоди EFF.

 

Міжнародний валютний фонд підтвердив оприлюднену президентом України Петром Порошенком інформацію про схвалення для Києва 14-місячної програми stand-by в обсязі 3,9 млрд доларів США з негайною виплатою першого траншу на 1,4 млрд доларів, йдеться в повідомленні Фонду, переданому УНІАН.

При цьому Рада вирішила анулювати діючу програму розширеного фінансування EFF, затверджену 11 березня 2015 року. Програма реформ за підтримки нової програми буде ґрунтуватися на прогресі, що досягнуто у рамках попередньої угоди EFF, і буде зосереджена на чотирьох пріоритетах: продовження бюджетної консолідації, подальше зниження інфляції при збереженні гнучкого обмінного курсу, зміцнення фінансового сектору та просування комплексу структурних реформ, особливо для поліпшення податкового адміністрування, приватизації та управління.

"Українська влада успішно відновила макроекономічну стабільність і зростання за підтримки міжнародного співтовариства. Розсудлива фіскальна та грошово-кредитна політика та режим гнучкого обмінного курсу допомогли скоротити дефіцит бюджету і рахунку поточних операцій. Резерви були частково відновлені, а довіра покращилася", - прокоментував рішення перший заступник директора-розпорядника Фонду Девід Ліптон.

Ліптон зазначив, що реалізація нової програми пов'язана із ризиками, однак Україна зробила важливі кроки для зниження цих ризиків, включаючи прийняття бюджету на 2019 рік, підвищення тарифів на газ і опалення, прийняття законодавства для поліпшення управління в державних банках.

Раніше повідомлялося, що в бюджеті на 2019 рік закладено 417 мільярдів гривень на погашення і обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргів. За даними Мінфіну, держборг зменшився у гривневому вираженні майже на 1%. В національній валюті держборг скоротився на 0,93%, або на 19,69 млрд грн – до 2,093 трлн грн. У грудні Україні доведеться погасити 150 млн доларів боргу за програмою кредитування МВФ.