Мугабе пообіцяли безпеку за відставку - Reuters

23 листопада 18:22

Екс-президент Зімбабве наполіг, що не хоче доживати життя у вигнанні.

 

Колишньому президенту Зімбабве Роберту Мугабе пообіцяли імунітет від переслідування і гарантували безпеку в його рідній країні. На цих умовах він погодився підти.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела в уряді африканської країни, наближені до переговорів про вісдтавку. За даними видання, 93-річний Мугабе сказав на переговорах, що хоче померти у Зімбабве і не збирається жити у вигнанні.

"Для нього було дуже важливим, щоб йому гарантували, що він зможе безпечно лишитися в країні, а також зможе подорожувати закордон, коли йому заманеться чи доведеться", - повідомив співрозмовник видання.

Також Мугабе домовився про гарантії безпеки для своєї сім'ї, зокрема, для дружини Грейс, про ворожі настрої до якої у політичних колах країни він добре знає.

Мугабе, який очолював Зімбабве з моменту проголошення незалежності в 1980 році, пішов з посади президента у вівторок після того, як військові захопили владу, а правляча партія відвернулася від нього. Еммерсон Мнангагва, який раніше обіймав посаду віце-президента і був звільнений на початку місяця, складе присягу президента у п'ятницю.

Нагадаємо, 15 листопада військові взяли під варту президента Роберта Мугабе та його дружину Грейс після того, як командувач армією Зімбабве пригрозив втрутитися у кадрові чистки. Минулого тижня Мугабе звільнив віце-президента Еммерсона Мнангагву і звинуватив його у спробі захопити владу. Довгий час Мнангагву вважали вірогідним наступником 93-річного Мугабе.

19 листопада Мугабе змістили з посади голови правлячої партії країни – "Зімбабвійського африканського національного союзу - Патріотичного фронту" (Zanu-PF). Замість Мугабе Zanu-PF очолив колишній віце-президент країни Еммерсон Мнангагва, який повернувся в країну.

Детальніше про ситуацію в Зімбабве читайте в матеріалі "Кінець ери диктатора Мугабе: Як це було".