Москва і Вашингтон "поміряються списками" нев'їзних чиновників

12 квiтня 13:02

Американський "список Магнітського" мають намір оприлюднити увечері в п'ятницю. Москва заготовила Вашингтону відповідь "на всі випадки життя".

 

Держдеп США у п'ятницю увечері повинен оприлюднити так званий "список Магнітського" - чорний список російських чиновників, на думку Вашингтона, винних у порушеннях прав людини.

Москва у відповідь вже підготувала свій чорний список американців, у тому числі і його розширений варіант. "Як тільки США оприлюднять свій список, Росія опублікує свій", - пише "КоммерсантЪ" з посиланням на джерела у Кремлі.

За даними видання, Держдеп - щоб не загострювати відносин з Москвою - може оприлюднити скорочений список, включивши в нього всього 15 імен (раніше конгресмени вимагали введення санкцій щодо 280 чиновників РФ).

За законами США, Білий дім має право засекретити імена "з міркувань національної безпеки". Як заявило журналістам близьке до Держдепу джерело: "У "списку Магнітського" напевно буде закрита частина".

Москва ж підготувала відповідь Вашингтону, що називається, на всі випадки життя. За інформацією газети, в російському списку нев'їзних американців спочатку числилася 71 людина. Тепер же підготовлені ще 33 імені для внесення до цього реєстру. Таким чином, російський чорний список в розширеному варіанті буде включати 104 американця.

Нагадаємо, остаточну версію "списку Магнітського" адміністрація США має передати в Конгрес і опублікувати не пізніше 13 квітня.

За інформацією агентства Ассошіейтед прес, список оприлюднять у середині дня 12 квітня за вашингтонським часом (у Москві вже настане пізній вечір).

Між тим, обмін списками відбудеться напередодні приїзду до РФ радника президента США Тома Донілона, який передасть президентові Володимиру Путіну особисте послання Барака Обами. Його зміст - переконати Кремль, що "перезавантаження" не поховано. Такий збіг загрожує не тільки приректи місію Донілона на провал, але і зробити нереальним поліпшення відносин Москви і Вашингтона в осяжному майбутньому, прогнозують оглядачі.

Нагадаємо, "закон Магнітського" був прийнятий у США в кінці 2012 року і викликав обурення в російської влади. Законом запроваджуються візові та фінансові санкції щодо причетних до смерті в СІЗО юриста Hermitage Capital Сергія Магнітського і порушення прав людини в Росії.

У відповідь Держдума прийняла так званий "закон Діми Яковлєва". До речі, вже після цього Слідчий комітет Росії закрив кримінальну справу про смерть Магнітського, заявивши, що він насильства не зазнавав і його смерть настала з природних причин.

Сергій Магнітський помер у СІЗО в Москві у 2009 році. За даними правозахисників, він перебував в жахливих умовах. До арешту він розслідував обставини багатомільярдного розкрадання з російського бюджету. !zn

Читайте також:

Human Rights Watch звинуватила США у лицемірстві, а Росію - у рекордному авторитаризмі

У Росії закрили справу про смерть Магнітського, що стало причиною санкцій з боку США

США вже склали список українських чиновників "нон грата"