Молдова відмовилася подавати заявку на членство в Євросоюзі у 2019 році

22 жовтня 06:25

Відмова країни від заявки пов'язана з пертурбаціями у самому Євросоюзі; у парламенті хочуть дочекатися, поки все вщухне.

 

Молдова більше не планує подавати заявку на вступ до Європейського Союзу у першій половині 2019 роки; про можливе перенесення дати подання заявки розповів спікер молдавського парламенту Андріан Канду, повідомляє у неділю, 21 жовтня, Укрінформ.

"Починаючи з 2017 року, в Євросоюзі відбулися суттєві зміни, в тому числі через Brexit. ЄС стикається з багатьма проблемами і викликами, тому і змінилася політика розширення Союзу шляхом прийняття нових членів. Потрібно бути реалістами. Ми можемо очікувати якихось преференцій з боку Румунії під час її головування у ЄС, але говорити про подачу заявки на приєднання передчасно", – сказав Канду.

Голова парламенту країни заявив, що до обговорення питання заявки на вступ до ЄС можна буде повернутися, коли пройдуть вибори до Європарламенту, але не раніше. До тих пір про подачу заявки мова не йде.

Раніше Конституційний суд Молдови знову тимчасово відсторонив від посади президента Ігоря Додона. Рішення було прийнято за запитом депутата від Демократичної партії Сергія Сирбу, який звернувся в КСМ напередодні.

Депутат обґрунтував свій запит тим, що президент повторно відмовився оприлюднити прийнятий парламентом закон про боротьбу з російською пропагандою.

Про те, що відбувається в Молдові і про те, хто ж реально керує цією країною, більше читайте у матеріалі "Керований "шторм"" авторів Артема Філіпенка з Інформаційного агентства "Контекст-Причорномор'я" і Росіана Васілой з Інституту розвитку і соціальних ініціатив Viitorul для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".