Могеріні заявила про неготовність ЄС визнати Єрусалим столицею Ізраїлю

12 грудня 00:02

Голова європейської дипломатії обговорила статус Єрусалиму з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху.

 

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики nf політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що ЄС поки що не готовий визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, передає BBC.

Під час зустрічі з ізраїльським прем'єр-міністром Біньяміном Натаньяху в Брюсселі в понеділок, 11 грудня, глава європейської дипломатії пояснила, що ЄС бачить Єрусалим в майбутньому столицею двох держав – Ізраїлю та Палестини.

За її словами, позиція ЄС може змінитися після врегулювання питання про статус міста ізраїльською і палестинською сторонами.

Напередодні президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі з Нетаньяху в Єлисейському палаці закликав його "зробити крок назустріч" палестинцям і вказав на неможливість визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю за поточних умов.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. У середу, 6 грудня, американський президент доручив Державному департаменту почати роботу по перенесенню посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Ліга арабських держав закликала США скасувати це рішення, так як воно спровокує ескалацію насильства в Близькосхідному регіоні.

Від рішення США дистанціювалися члени Ради Безпеки ООН.

Палестинське угруповання "Хамас" закликало до повстання після рішення США щодо Єрусалиму. У відповідь армія Ізраїлю вирішила збільшити свою присутність на західному березі Йордану, відправивши туди кілька додаткових батальйонів.

Детальніше про рішення американського президента щодо Єрусалиму та його наслідки для США читайте у статті політолога Віктора Каспрука "Столичне питання" для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".