Міжнародний суд ООН відмовив у тимчасових заходах проти Росії за позовом України щодо тероризму

19 квiтня 16:39

Сьогодні Міжнародний суд ООН оголосив своє проміжне рішення за позовом України проти Росії.

 

Міжнародний суд ООН у Гаазі відмовив у тимчасових заходах проти Росії за позовом України щодо фінансування тероризму в Донбасі і порушення прав людини в анексованому Криму. Про це стало відомо під час оголошення проміжного рішення сьогодні, 19 квітня.

Зокрема суд вирішив, що, згідно з Конвенцією щодо боротьби з фінансуванням тероризму, підстав для цього немає.

"Таким чином, суд дійшов до висновку, що умови, необхідні для визначення додаткових заходів щодо прав на основі Конвенції з боротьби з фінансуванням тероризму не відповідають вимогам", - сказав представник суду Ронні Абрахам.

Він наголосив, що Україна мала довести, що тимчасові заходи, про які вона просить, зупинять заподіяння невідновлюваної шкоди. Крім того, Київ не зумів довести умисність дій Росії.

"Україна не дотрималася тих стандартів доказової бази, щоб довести умисність перерахування коштів", - сказав представник суду, маючи на увазі перерахунок грошей так званим "ДНР" і "ЛНР" з боку Росії.

Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав 6 березня розгляд позову України, що вимагає притягнути до відповідальності Росію "за підтримку терористів" на сході України і за дискримінаційні дії в Криму.

Україна звинувачує Росію в порушенні двох конвенцій ООН, учасниками яких є обидві країни - міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму в зв'язку з підтримкою терористів в Донбасі, і міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації у зв'язку з порушенням прав та переслідування кримських татар і українців на півострові.

9 березня після завершення чотириденних слухань суд перейшов до розгляду рішення про введення тимчасових заходів проти РФ.