Міжнародна федерація журналістів зафіксувала 94 вбивства співробітників ЗМІ за 2018 рік

31 грудня 10:41

Минулого року загиблих співробітників медіа було 82.

 

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) опублікувала список з 94 журналістів та працівників ЗМІ, загиблих в результаті інцидентів, пов'язаних з роботою, протягом 2018 року. Список було оприлюднено 31 грудня на офіційній сторінці організації. Зазначається, що в минулому році було зафіксовано 82 вбивства співробітників медіа. Нинішні дані свідчать про зміну тенденції до зниження кількості вбивств журналістів, яка тривала протягом останніх кількох років.

Федерація повідомила, що в цьому році 84 людини ㅡ журналісти, оператори, фіксери, техніки, загинули в результаті цілеспрямованих вбивств, бомбардувань і перехресного вогню. Крім того загинули ще 10 осіб (водії, охоронці і асистенти).

МФЖ акцентувала увагу на жорстокому вбивстві оглядача The Washington Post Джамаля Хашоггі в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі.

"Ці зухвалі акти насильства, які повністю ігнорують людське життя, різко перервали недовговічну тенденцію до зниження кількості вбивств журналістів", - сказав президент МФЖ Філіп Лерут.

Федерація закликала держави-члени ООН ухвалити на Генеральній Асамблеї Конвенцію про безпеку та захист журналістів, яку МФЖ представила дипломатичним місіям при ООН в Нью-Йорку в 2017-му році.

"Ця Конвенція є конкретною відповіддю на злочини, скоєні проти журналістів в повній безкарності", - підкреслив Лерут.

Журналіст видання The Washington Post Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня, після того, як увійшов у будівлю консульства Саудівської Аравії в Стамбулі для отримання документів, що підтверджують згоду першої дружини на другий шлюб. 19 жовтня Ер-Ріяд визнав факт вбивства Джамаля Хашоггі в будівлі консульства в Стамбулі. За даними каналу Al Jazeera, Хашоггі ввели наркотик і розчленували безпосередньо в кабінеті консула.

Детальніше про міжнародні наслідки справи Хашоггі читайте в матеріалі Миколи Замікули "Зникнення журналіста" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".