Між США і Росією розгорівся дипломатичний скандал через прапори

12 жовтня 20:02

Москва звинуватила Вашингтон в "нарузі над державним символом Росії".

 

Міністерство закордонних справ Росії заявило протест проти зняття російських прапорів з будівель у Вашингтоні і Сан-Франциско, в яких до початку вересня працювали російські дипломати.

Вашингтон раніше заявляв, що всі дії з російськими дипломатичними об'єктами проходять в рамках міжнародних конвенцій, передає BBC.

"Зрозуміло, ніякої згоди на зняття прапорів російська сторона не давала", - заявила офіційний представник МЗС Марія Захарова на брифінгу 12 жовтня, назвавши зняття прапорів "ворожої акцією".

У Москві розцінюють інцидент як "наругу над державним символом Росії", додала Захарова. За її словами, Росія зробить відповідні дії, але якими вони будуть, в МЗС поки не вирішили.

"Можливо, роблять це спеціально, навмисне, щоб створити несприятливий фон для початку діяльності в Росії нового посла США Джона Хантсмана", - додала Захарова.

Раніше протест у зв'язку зі зняттям прапорів висловили в посольстві Росії в США.

У Державному департаменті США, коментуючи заяву російського посольства, заявили, що з прапорами при знятті зверталися дбайливо.

"Прапори на колишніх консульських об'єктах в Сан-Франциско з повагою спустили, вони зберігаються всередині будівель", - заявив представник Держдепу.

Нагадаємо, що раніше представник Державного департаменту США заявив про те, що обшуки в дипломатичній власності Росії пройшли заради забезпечення безпеки і з представниками російського посольства.

У Держдепі також повідомили, що не зламували двері дипломатичних будівель РФ спростували інформацію про те, що обшуки проводили співробітники ФБР.

За словами представника Держдепартаменту США повністю дотримуються Віденську конвенцію, закони США і двосторонні угоди в цих діях, а також у своїх вимогах до Росії закрити ці дипломатичні і консульські приміщення.