Між Італією і Францією розгорівся скандал через відмову Риму прийняти судно з 629 мігрантами

14 червня 11:20

Президент Франції Еммануель Макрон звинуватив Рим у "цинізмі та безвідповідальності".

 

Франція і Італія посварилися через відмову останньої прийняти 11 червня судно з мігрантами, передає агентство AFP.

Прийняти судно Aquarius з 629 мігрантами в результаті погодилася Іспанія. Очікується, що воно прибуде в порт Валенсія на цьому тижні.

Через відмову Риму прийняти судно президент Франції Еммануель Макрон звинуватив новий уряд країни в "цинізмі та безвідповідальності". Через це Міністерство закордонних справ Італії 13 червня викликало на аудієнцію посла Франції в Італії. У відомстві назвали реакцію Парижа неприйнятною.

"Такі заяви підривають відносини між Італією та Францією", - заявили в італьському зовнішньополітичному відомстві.

Макрон після цього закликав сторони "не піддаватися емоціям, якими маніпулюють певні люди". Він також заявив, що Франція працює з Італією, щоб впоратися з проблемою міграції.

Міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіни сказав, що зустріч між Макроном і італійським прем'єром Джузеппе Конте, запланована на 15 червня, може бути скасована, якщо французька сторона не принесе офіційних вибачень. Міністр економіки і фінансів Італії Джованні Тріа повідомив, що відмінив зустріч зі своїм французьким колегою Брюно Ле Мером. Вона повинна була пройти в Парижі. Ле Мер сказав, що зустріч відбудеться найближчим часом.

Сальвіни заявляв, що Італія має намір депортувати півмільйона нелегальних мігрантів з країни. Це було передвиборною обіцянкою його партії. "Італія відкриває двері для хороших людей і вручає квиток в один кінець тим, хто приїхав в Італію, щоб створювати безлад і при цьому сподіватися, що про них подбають. Відправити їх додому - один з наших головних пріоритетів", - говорив міністр.

Раніше Франція і Британія підписали нову угоду про прикордонний контроль, спрямований на протидію нелегальній міграції. Згідно з договором, Лондон додатково виділить 44 мільйони фунтів стерлінгів на вирішення проблеми Кале, де розташований стихійний табір мігрантів.