Митниця Франції показала, як буде виглядати сполучення між Британією і материком після Brexit

08 березня 23:09

Пасажири поїздів Eurostar зіткнулися з сильними затримками через страйк працівників французької митниці.

 

Громадяни Великобританії і Франції відчули на собі "репетицію Brexit" - поки що тільки зіткнувшись з одиничними затримками. Однак люди починають розуміти, що звичний швидкий проїзд з Франції до Великобританії і з Великобританії на материк незабаром перетвориться на багатогодинне стояння на митниці. І це відбудеться тому, що Британія перестане бути частиною єдиного європейського простору.

Пасажири поїздів Eurostar, що курсують тунелем під протокою Ла-Манш, зіткнулися з сильними затримками через страйк працівників французької митниці, які значно посилили перевірки на кордоні між Великобританією і Францією, щоб продемонструвати "ефект Brexit", передає Інтерфакс-Україна з посиланням на британську газету Evening Standard.

"Вони опитують всіх пасажирів про місце проживання, роботи, а також про перевезення великих сум грошей і наркотиків", - розповів виданню один з пасажирів, який намагався вранці в четвер дістатися до Лондона на ділову зустріч.

"Зазвичай цього не відбувається, і це насторожує. Вас відпускають тільки після повної перевірки багажу", - додав він.

"Співробітники митниці ведуть себе агресивно, через них стаються серйозні затримки. Вони ведуть себе з кожним так, як ніби всі - порушники", - зазначають пасажири.

Всіх пасажирів, які перетинають кордон з Великобританією, змушують проходити через рамки металошукачів, а їх багаж пропускають через рентгенапарат.

Через сильні затримки поїзд Париж-Лондон відправленням о 8:37 ранку був скасований.

Компанія Eurostar опублікувала повідомлення, в якому попередила пасажирів про сильні затримки в русі поїздів, які відстають від графіка на дві години.

"Якщо ви запізнитеся до місця призначення більше ніж на 60 хвилин, ви зможете отримати компенсацію", - зазначає залізнична компанія.

Журналіст французького видання Le Monde, який намагався сісти на поїзд до Лондона, розповів, що співробітники митниці в рамках страйку намагаються продемонструвати "ефект Brexit" - показати, як буде проходити митний контроль на кордоні з Британією.

П'ять французьких профспілок влаштували страйк з вимогою найняти більше співробітників і збільшити зарплату у зв'язку з тим, що після Brexit сильно зросте навантаження на митницю при перевірці виїжджають до Британії, тобто за межі ЄС.

Читайте також: Канада оголосила затриманого в Росії американця своїм громадянином

До Brexit залишилося менше місяця - Великобританія повинна вийти з ЄС в 23:00 за Гринвічем 29 березня. Після цього починається 21-місячний перехідний період - до кінця 2020 року.

Безплідні маневри навколо проблеми виходу Великобританії з ЄС радикально скоротили число можливих сценаріїв Brexit, на які сьогодні може розраховувати країна, по суті, не залишаючи британцям особливого вибору. Детальніше читайте в матеріалі Віктора Константинова "Менше одиниці" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".