Міноборони США має намір придбати ізраїльську систему ПРО "Залізний купол"

07 лютого 01:15

Ізраїль вважає таке рішення США показником його зростаючого статусу в світі.

 

Міноборони США має намір придбати кілька зразків ізраїльської тактичної системи ПРО "Залізний купол", щоб випробувати їх і подивитися в дії. "Залізний купол" - система перехоплення ракет ближнього радіусу дії, яка успішно використовується в Ізраїлі з 2011 року.

Якщо випробування задовольнять вимоги американських військових, Пентагон розгляне потреби армії в цьому виді озброєння, повідомляє BBC.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав таке рішення США показником зростаючого статусу Ізраїлю у світі.

Ізраїльські військові вважають, що система "Залізний купол" здатна вражати до 90% цілей і забезпечити захист території площею до 150 кв. км від ракетних обстрілів. Система може діяти в будь-яку погоду, також вона має мобільність.

Система розроблялася Ізраїлем декілька років і свого часу піддавалася критиці за дорожнечу. Деякі роботи щодо створення і розгортання системи "Залізний купол" фінансували США, які, після спостереження пізніше оцінили його по достоїнству.

Зараз система використовується при відображенні ракетних атак палестинців з сектора Гази. Крім того, її батареї розгорнуті вздовж північних кордонів Ізраїлю з Ліваном і Сирією.

Нагадаємо, що обстріл з боку Гази почалися після того, як 11 листопада 2018 року ізраїльські спеціальні сили під прикриттям увійшли в Газу і зробили спробу захоплення одного з польових командирів бойовиків в секторі, який відповідає за будівництво підземних тунелів. В результаті перестрілки семеро бойовиків ХАМАС були ліквідовані, включаючи самого польового командира - Нуреддіна Саляма Барака. Також загинув ізраїльський полковник.

13 листопада Ізраїль і палестинський рух ХАМАС після дводенного обміну обстрілом домовилися про припинення вогню. Угоду було досягнуто за посередництва Єгипту.

Детальніше про ескалацію на кордоні сектора Гази та Ізраїлю читайте в матеріалі ZN.UA "Масований ракетний удар з Гази по Ізраїлю: головне".