Мінфін США відмовився оприлюднити податкову декларацію Трампа

11 квiтня 13:24

Голова комітету Палати представників раніше запросив у податкової служби декларації Трампа за шість років.

 

Міністерство фінансів США відмовилося надати податкові декларації президента Дональда Трампа, оскільки це може мати негативні правові наслідки для громадян. Про це заявив глава Мінфіну Стівен Мнучин, передає CNN.

"Цей запит може мати серйозні правові наслідки і вплинути на захист всіх американців від політично мотивованого розкриття особистої податкової інформації, незалежно від того, яка партія перебуває при владі", - сказав міністр.

З проханням надати податкові звіти президента у відомство звернувся голова податкового комітету Палати представників Конгресу США Річард Ніл. Ніл домагався надання відомостей про податкові відрахування в період з 2013 по 2018 рік як самого Трампа, так і восьми пов'язаних з ним компаній. Конгресмен попросив надати документи у семиденний строк - до 10 квітня.

Ніл обґрунтував свій запит тим, що СВД зобов'язана за законом перевіряти, чи сплачує президент США податки. Демократ зазначив, що Комітет має намір з'ясувати, чи виконують співробітники служби ці функції належним чином. Закон дозволяє комітетові вимагати у відомства для вивчення будь-які податкові декларації.

Дональд Трамп прокоментував прохання законодавців, спілкуючись з журналістами у Білому домі в минулу середу ввечері. Президент підтвердив, що його податкові декларації все ще знаходяться під перевіркою в Податковому управлінні США.

"...Ми знаходимося під перевіркою... Мене перевіряють вже протягом багатьох років, тому що... цифри великі... Доти, поки я знаходжуся під аудитом, я не збираюся це робити", – сказав Трамп, маючи на увазі оприлюднення інформації про його податки.

Читайте також: Генпрокурор США допустив, що спецслужби необґрунтовано шпигували за передвиборчим штабом Трампа

За даними The Washington Post, Трамп сказав своїм радникам, що не збирається передавати Конгресу свої декларації і готовий дійти з цим питанням до Верховного суду.

Трамп, на відміну від своїх попередників, не публікував податкові декларації, ні під час передвиборчої кампанії, ні після вступу на посаду президента, пояснюючи це триваючим аудитом своїх фінансів.