Ми живемо в епоху, коли точка неповернення вже близько – генсек ООН

02 грудня 09:08

Сьогодні у Мадриді розпочинається двотижневий Всесвітній форум з питань клімату.

 

У понеділок, 2 грудня, в Мадриді розпочинається Всесвітній форум з питань клімату, повідомляє Reuters. Двотижневий форум триватиме до 13 грудня.

Виступаючи напередодні відкриття форуму, генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш закликав його учасників припинити війну з природою і проявити більше політичної волі для боротьби із глобальним потеплінням.

"Ми вже занадто довго ведемо боротьбу проти нашої планети, а тепер наша планета завдає удар у відповідь. Нашу війну проти природи потрібно припинити", - зазначив він, звертаючись до керівництва підприємств-забруднювачів довкілля.

Генсек наголосив на тому, численні природні пожежі і повені в усьому світі пояснюються рукотворними причинами і пов'язані з глобальним потеплінням, пише "Радіо Свобода". Однак зусиль, спрямованих на захист клімату, бракує через відсутність політичної волі у низки лідерів держав.

"Ми живемо в епоху, коли точка неповернення вже не за горизонтом", - цитує Ґутерріша DW. Саме тому, за його словами, варто більш суворо дотримуватись Паризької кліматичної угоди 2015 року.

Нагадаємо, у червні 477 великих інвесторів, що керують майже половиною світового інвесткапіталу, написали відкритого листа до лідерів 20 найбільших економік світу з вимогою негайно вжити заходів для боротьби зі зміною клімату і досягнення цілей Паризької кліматичної угоди.

У 2015 році майже 200 країн домовилися в Парижі про заходи, які повинні зменшити викиди вуглекислоти в атмосферу і утримати зростання глобальної середньої температури на рівні не вище 2 градусів Цельсія.

Однак за два роки президент США Дональд Трамп вийшов з Паризької кліматичної угоди, зробивши США єдиною країною, яка виступила проти цієї домовленості.

Докладніше про глобальне потепління читайте у матеріалі Ольги Скрипник "Світлана Краковська: "Погоду нам диктує океан"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".