Мей заявила про відповідальність Росії за отруєння Скрипаля

12 березня 19:16

Британський прем'єр назвала речовина, якою отруїли російського шпигуна-перебіжчика

 

За отруєнням відставного полковника Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил РФ Сергія Скрипаля у Солсбері, найімовірніше, стоїть Росія.

Відповідну заяву зробила прем'єр-міністр Британії Тереза Мей у ході звернення до депутатів Парламенту в понеділок, 12 березня.

Мей прийшла до Палати громад після засідання Ради безпеки, присвяченого інциденту в Солсбері, повідомляє Meduza.

Вона заявила, що Скрипаль був отруєний нервово-паралітичною речовиною російського виробництва. Йдеться про речовину класу "Новачок", розробки якої велися в Радянському Союзі з 1970-х років.

За словами голови британського уряду, ймовірність того, що отруту було вкрадено з російської лабораторії, відкидати не можна. У той же час, російські спецслужби неодноразово застосовували отруйні речовини на території інших держав, зокрема, під час вбивства екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка в Лондоні у 2006 році.

Прем'єр-міністр пообіцяла повідомити про контрзаходи проти російського уряду найближчої середи, 14 березня.

Раніше британські ЗМІ повідомили, що Тереза Мей може ініціювати нові санкції проти РФ у зв'язку із замахом на перебіжчика, який отримав притулок у Сполученому Королівстві.

Як повідомлялося, 4 березня в Британії невідомою речовиною були отруєні 66-річний російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль та його 33-річна дочка. Їм обом стало погано в торговому центрі в Солсбері.

Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, що працювали на місці події. Вони скаржилися на печіння в очах й утруднене дихання.

За даними The Guadian, Скрипаля отруїли нервово-паралітичною речовиною – ймовірно, зарином або VX.

Розслідування доручили контртерористичному департаменту поліції, хоча слідство поки що не вважає замах на шпигуна терактом.

За даними видання The Telegraph, Скрипаль і його дочка були отруєні у власному будинку. Поліцейський Нік Бейлі був госпіталізований після відвідин будинку екс-шпигуна.

Британський міністр закордонних справ Борис Джонсон заявив про можливість введення додаткових санкцій проти РФ, якщо буде доведена причетність російських спецслужб до цього злочину.

Скрипаль служив у Головному розвідувальному управлінні Росії, у 1999 році пішов у відставку в званні полковника. У 2004 році він був заарештований, а в 2006 році – визнаний винним у шпигунстві і засуджений до 13 років ув'язнення. За даними слідства, Скрипаль передав британській спецслужбі MI-6 дані про російську агентурну мережу в Європі.

У 2010 році тодішній президент Росії Дмитро Медведєв помилував Скрипаля. Його та ще трьох росіян, які були засуджені за шпигунство на користь США та Британії, обміняли на 10 агентів російських спецслужб, затриманих у США. Скрипаль отримав політичний притулок у Британії.