Мей проголосує проти Brexit без угоди

13 березня 17:23

Сьогодні депутати проголосують за можливість Brexit без угоди з ЄС.

 

Прем'єр-міністр Тереза Мей виступає проти виходу Великої Британії з ЄС без угоди з Брюсселем. Про це повідомляє газета The Guardian.

"Я проголосую за ініціативу, яка блокує можливість виходу з ЄС без угоди", - сказала прем'єр, виступаючи в британському парламенті.

Мей підкреслила, що британський уряд "продовжить працювати над тим, щоб вийти з ЄС з хорошою угодою".

Прем'єр-міністр говорила захриплим голосом, як і днем раніше, коли в Палаті громад вона вдруге програла голосування щодо угоди про Brexit.

"Може у мене і немає голосу, але я чую голос країни", - зазначила вона.

Лідер лейбористів Джеремі Корбін, в свою чергу, нагадав прем'єру, що раніше вона казала, що в ситуації з Brexit вибір стоїть тільки між її угодою з Брюсселем і виходом з ЄС без угоди, а парламент відкинув угоду вже двічі. Корбін закликав Мей "поглянути дійсності в обличчя".

У вівторок законодавці проголосували проти внесеної Мей поправки до договору щодо Brexit 391 голосами проти 242.

У середу на голосування в Палаті громад виноситься питання про можливості Brexit без нової угоди з ЄС. Якщо члени парламенту підтримають такий сценарій, то Brexit відбудеться 29 березня 2019 року без жодних домовленостей з Брюсселем. Якщо ж депутати відкинули можливість виходу з ЄС без угоди, то їм належить ще одне голосування. 14 березня вони вирішать, чи попросити Лондону у Брюсселя перенести дату Brexit на пізніший термін.

Читайте також: Brexit необхідно відтермінувати і переосмислити — The Guardian

Велика Британія має вийти з ЄС в 23:00 за Гринвічем 29 березня. Після цього починається 21-місячний перехідний період - до кінця 2020 року.

Безплідні маневри навколо проблеми виходу Великої Британії з ЄС радикально скоротили число можливих сценаріїв Brexit, на які сьогодні може розраховувати країна, по суті, не залишаючи британцям особливого вибору. Детальніше читайте в матеріалі Віктора Константинова "Менше одиниці" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".