Меркель сподівається, що Молдова не стане наступною метою Путіна після України

27 лютого 09:21

Німецький канцлер вітає зусилля Молдови в налагодженні тісних зв'язків з Європою.

 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель сподівається, що російський президент Володимир Путін не стане намагатися в Молдові застосувати ту ж стратегію, що й в Україні, повідомляє агентство Reuters.

Вона також підтримує зусилля Молдови у налагодженні більш тісних зв'язків з Європою, "на прелеликий жаль Москви".

Також німецький канцлер на спільній прес-конференції з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом запитала його, чи існує ймовірність того, що його країна може бути теж "в полі зору" свого "східного"сусіда. На що Йоханніс відповів: "Сподіваюся, що ні".

Меркель також повідомила на прес-конференції, що є багато факторів, які вказують на те, що Молдова є близьким європейським партнером. Канцлер Німеччини нагадала про спроби ЄС компенсувати вплив на економіку Молдови заборони Росії на імпорт вина та їжі з цієї країни у відповідь на європейські санкції.

Меркель і Йоханніс також висловили одну позицію відносно того, що конфлікт в Україні викликає необхідність поставити в центр уваги ситуацію з Придністров'ям.

Президент Румунії також піддав критиці заяви угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана щодо етнічних угорців, які проживають на території інших країн (таких як Україна, Румунія, Словаччина і Сербія) . "В Румунії "угорської" проблеми немає", - сказав він.

Читайте також: Генсек НАТО побачив єдиний шаблон в агресії Росії проти Молдови, Грузії та України

Раніше британський прем'єр-міністр Девід Кемерон заявляв, що, якщо не зупинити Росію в Україні, буде дестабілізація Молдови та Балтії.

Видання The Wall Street Journal писала, що слідом за Грузією і Україною Молдова може зіткнутися з агресією Путіна. Молдавські законодавці проголосували за призначення Кирила Габурича прем'єр-міністром країни. На думку видання, вибір прозахідного бізнесмена на посаду прем'єра є сміливим вибором Молдови на тлі агресії Росії по відношенню до України.