Меркель, Макрон і Джонсон висловилися за збереження ядерної угоди з Іраном

13 сiчня 01:15

Лідери Німеччини, Франції і Британії висловили жаль у зв'язку з виходом США з СВПД і посиленням американських санкцій проти Ірану.

 

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і британський прем'єр Борис Джонсон висловилися за збереження Спільного всеосяжного плану дій, також відомого як "ядерна угода" з Іраном. Лідери трьох європейських держав висловили впевненість, що СВПД відіграє ключову роль у підтриманні режиму нерозповсюдження і утримує Іран від створення власної ядерної зброї.

"Усі сторони, що залишаються в СВПД, - Франція, Сполучене Королівство, Німеччина, Росія, Китай та Іран разом з Європейським Союзом в якості координатора - підтвердили свою непохитну рішучість зберігати СВПД", - йдеться в спільній заяві Меркель, Макрона і Джонсона, опублікованому на офіційному сайті президента Франції в неділю, 12 січня.

Автори заяви висловили жаль у зв'язку з рішенням США вийти з ядерної угоди і посилити санкційний тиск на Іран. У той же час, Тегеран, на думку лідерів трьох держав, має повернутися до виконання своїх зобов'язань повною мірою.

"Ми висловили нашу глибоку стурбованість у зв'язку з діями, здійсненими Іраном порушення його зобов'язань з липня 2019 року. Ці дії повинні бути скасовані. Ми залишаємо за собою право використовувати всі положення СВПД для його збереження і вирішувати питання, пов'язані з виконанням Іраном своїх зобов'язань за СВПД, в його рамках", - сказано в заяві.

Лідери європейських держав констатували, що нещодавні події на Близькому Сході продемонстрували дестабілізуючу роль Ірану і особливо Корпусу вартових Ісламської Революції в регіоні.

"Наша прихильність до безпеки наших союзників і партнерів в регіоні незмінна. Ми повинні відповісти дипломатично і змістовно на загальну стурбованість з приводу дестабілізуючої регіональної діяльності Ірану, в тому числі пов'язаної з його ракетними програмами. Ми підтверджуємо нашу готовність продовжувати виконувати наші зобов'язання за деескалації і стабільності в регіоні", - підкреслили автори заяви.

Пояснення офіційного Тегерана щодо обставин аварії українського "Боїнга", збитого ППО КВІР, лідери європейських держав "взяли до відома".

"Ми залишаємося прихильними СВПД та його збереження; ми закликаємо Іран скасувати всі несумісні з цією угодою заходи; ми закликаємо Іран утримуватися від будь-яких нових насильницьких дій або ядерного розповсюдження; і ми залишаємося готові почати діалог з Іраном на такій основі, щоб зберегти стабільність в регіоні", - резюмували керівники Франції, Німеччини та Британії.

6 січня влада Ірану оголосила про п'ятий, остаточний крок відходу від ядерної угоди. СВПД був підписаний Іраном і шістьма іншими учасниками угоди в 2015 році, однак в 2018 році президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди та відновлення жорстких економічних санкцій проти Ірану. У зв'язку з цим Тегеран почав поетапне скорочення своїх зобов'язань за СВПД.

Сприяло цьому й загострення на Близькому Сході. У ніч на 3 січня американські війська завдали авіаудар по аеропорту Багдада, в результаті якого загинув командувач спецпідрозділом "Кудс" Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Ірану Касем Сулеймані. Ця атака стала відповіддю на напад підтримуваних Іраном шиїтських збройних угруповань на посольство США в Іраку.

Верховний лідер Ірану аятолла Хаменеї пообіцяв помститися Сполученим Штатам Америки за вбивство Сулеймані. Своєю чергою президент США Дональд Трамп натякнув владі Ірану можливість проведення переговорів.

Докладніше про наслідки ліквідації іранського генерала і сценарії розвитку ситуації на Близькому Сході читайте в матеріалі Віталія Федянина "Бій Трампа з "Тінню" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".