Медведєв знайшов підстави для початку війни з Туреччиною

09 грудня 12:52

Інцидент із бомбардувальником Су-24 російський прем'єр назвав прямим нападом на іноземну державу.

 

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що Туреччина, збивши російський бомбардувальник Су-24, дала підстави для початку війни.

"Адже після того, як був знищений наш літак... Як у ХХ столітті зазвичай вели держави в подібній ситуації? Починалася війна. Тому що це прямий напад на іноземну державу", - сказав Медведєв в інтерв'ю російським телеканалам.

За словами прем'єр-міністра, Росія вирішила "не відповідати симетрично" на дії Туреччини.

"Дійсно, в цьому житті, в цьому стані, ситуації війна - це найгірше, що може бути. Саме тому було прийнято рішення не відповідати симетрично на те, що зробили турки, а вони, звичайно, порушили всі норми міжнародного права, вчинили, по суті, акт агресії щодо нашої країни, дали, як прийнято говорити на міжнародному правовому мовою casus belli, тобто, підстави для початку військових дій", - зазначив російський прем'єр.

Відносини між Росією і Туреччиною почали загострюватися після того, як 24 листопада турецькі винищувачі ліквідували російський літак Су-24, який залетів в повітряний простір Туреччини після авіаударів на прикордонні райони Сирії. У той же день президент Росії Володимир Путін назвав інцидент "ударом в спину", який завдали "прихильники тероризму".

Уряд РФ ввів заборону на ввезення наступних продуктів з Туреччини: частини тушок і субпродукти курей домашніх, заморожені, частини тушок і субпродукти індиків, заморожені, томати, цибуля, капуста, огірки, гвоздики, апельсини, виноград, яблука, груші, абрикоси, сливи, суниця, а також сіль.

8 грудня прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив про можливе введення відповідних санкцій проти Росії.