Майже половина росіян повірили в теракт як причину аварії A321

12 листопада 11:51

Російська влада поки відмовляються називати теракт в якості основної версії трагедії над Сінаєм. Росіяни також поки що сумніваються.

 

Катастрофа російського літака "Когалимавіа" А321 31 жовтня викликала широкий резонанс у російському суспільстві: через тиждень про події було відомо 97% респондентів.

На питання про ймовірні причини катастрофи росіяни, хто чув про аварію, відповіли неоднозначно: 43% опитаних схиляються до версії про теракт, а 35% вважають, що трагедія сталася в зв'язку з технічною несправністю літака. Варіант "помилка пілотів" обрали лише 3% відповідей.

Думки про можливі наслідки для Росії трагедії над Сінаєм також розділилися: якщо 47% опитаних думають, що в житті країни в цілому нічого не зміниться, то 41% очікують певних наслідків, у тому числі 25% - "дуже серйозні". Ті, хто прогнозують зміни, в першу чергу говорять про посилення перевірок та контролю авіакомпаній і аеропортів (15%). Однак частіше відзначають негативні наслідки: заборона польотів (насамперед у Єгипет) – 9%, погіршення відносин з іншими країнами (6%), відтік туристів та проблеми туристичної галузі (5%) і т. д. 7% побоюються терактів.

При цьому від російських властей у зв'язку з подією переважна більшість громадян РФ чекає певних дій. Більше половини (57%) вважають, що владі слід підвищити безпеку авіаперельотів, близько третини (32%) – посилити заходи по боротьбі з тероризмом. Ще 28% виступають за припинення польотів російських літаків над територіями, де відбуваються військові дії. Відмова від участі Росії у війні в Сирії вибирають лише 9%. І лише 2% вважають вірним нічого не робити. Питання припускав можливість вибору декількох варіантів відповіді.

Опитування ВЦВГД проведено 7-8 листопада 2015 року серед 1600 осіб у 130 населених пунктах РФ. Заявлена статистична похибка - 3,5%.

Читайте також: Обмеження права вето в Радбезі ООН підтримують вже більше 100 держав – Єлісєєв

Пасажирський лайнер російської компанії "Когалимавіа", який прямував з Шарм-еш-Шейха в Санкт-Петербург 31 жовтня, зазнав аварії через 23 хвилини після вильоту на півночі єгипетського півострова Синай. Все 224 людини, що знаходилися на борту, загинули.

Видання "Комерсант" повідомило, що єгипетські експерти підтвердили вибух бомби на борту A321. "Кваліфікація" синайських бойовиків дозволяє їм створити і грамотно закласти бомбу на борт літака.

Версію про вибух бомби на борту A321 анонімно підтвердили судово-медичні експерти з Єгипту, які обстежили тіла жертв катастрофи. За їх словами, аналіз пошкоджень, зокрема поділ багатьох тіл на фрагменти, свідчив про те, що деякі пасажири рейсу загинули ще в повітрі від мінно-вибухових травм.

Розвідка США дізналася про бомбу на борту А321 завдяки перехопленню даних. Імовірно бомбу заклали прихильники "Ісламської держави" або пов'язаних з ним угруповань.