Манафорта засудили до 7,5 років в'язниці

13 березня 18:13

Політтехнолог проведе у в'язниці 90 місяців.

 

Екс-глава передвиборного штабу Дональда Трампа Пол Манафорт засуджений до 7,5 років в'язниці. Манафорт буде відбувати сім з половиною років вироку за тяжкі злочини, розкриті в ході розслідування, проведеного спеціальним прокурором США Робертом Мюллером щодо втручання РФ в американські вибори, повідомляє Bloomberg News Reports.

Федеральний суддя у Вашингтоні засудив його в середу до шести років за незаконне лобіювання та фальшиві свідчення. Він пробуде у в'язниці 43 місяці плюс ще 47 місяців, які він вже отримав.

Полу Манафорту 7 березня винесено перший вирок: 3 роки 11 місяців позбавлення волі за податкові і банківські шахрайства, пов'язані з його роботою з консультування українських політиків. На оголошенні вироку Манафорт сказав, що його життя "в професійному і фінансовому плані - в руїнах" і попросив суддю Томаса Елліса про поблажливість. Суддя зобов'язав Манафорта виплатити штраф у розмірі 50 000 доларів і відшкодувати понад 24 мільйонів доларів. Після виходу з в'язниці він повинен буде ще три роки перебувати під наглядом

Манафорт - один з обвинувачених у справі про можливу змову команди Дональда Трампа з Кремлем. "Російське розслідування" веде спецпрокурор Роберт Мюллер. Однак звинувачення, за якими політтехнолога у четвер засудили до в'язниці, до втручання Росії в американські президентські вибори відношення не мають.

Крім президента-втікача Януковича, клієнтами Манафорта були Рінат Ахметов, Борис Колесніков, Андрій Клюєв і Сергій Тігіпко. На своїх українських клієнтах Пол Манафорт заробив 60 мільйонів доларів, а задекларував лише 14. Однак спілкування з Віктором Януковичем дорого обійшлося Манафорту, незважаючи на щедро оплачені послуги.

Телеканал CNN з посиланням на неназване джерело 9 січня повідомив, що українські бізнесмени Сергій Льовочкін і Рінат Ахметов були ймовірними одержувачами даних соцопитувань про президентську кампанію 2016 року в США від екс-глави виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта. Зокрема, видання пише, що в серпні 2016 року Манафорт повідомляв своєму бухгалтеру, що очікує надходження 2,4 мільйона доларів за роботу в Україні. Вірогідними відправниками грошей видання називає вище зазначених бізнесменів.

Раніше стало відомо, що Пола Манафорта, крім іншого, підозрюють також в обговоренні "мирного плану" для України з його найближчим помічником, росіянином Костянтином Килимником.