Мальта розпочинає незалежне розслідування вбивства журналістки Галісії

21 вересня 10:57

На проведенні розслідування наполягали Рада Європи, правозахисники та родина вбитої.

 

Уряд Мальти ввечері у п'ятницю, 20 вересня, оголосив про початок незалежного розслідування вбивства журналістки-викривальниці Дафни Каруани Галісії, повідомляє агенція dpa.

Мета розслідування – з'ясувати, чи міг уряд запобігти вибуху автівки у жовтні 2017 року, внаслідок якого загинула журналістка, та чи доклав він усіх зусиль для її захисту.

У червні Рада Європи забажала, аби Мальта провела відповідне розслідування, й ухвалила рішення про його початок упродовж трьох місяців. Незалежного розслідування неодноразово вимагала й родина вбитої журналістки.

Прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат доручив слідчій комісії під керівництвом колишнього судді представити звіт упродовж дев'яти місяців, пише DW.

Журналістка Дафна Каруана Галісія у своїх матеріалах критикувала членів уряду країни і викривала правлячу еліту в корупції. Вона загинула 16 жовтня 2017 року внаслідок вибуху автомобіля. За два тижні до трагедії 53-річна Галісія зізнавалася читачам у своєму блозі, що отримує погрози.

В останньому своєму розслідуванні вона досліджувала можливу причетність мальтійських партій до лівійсько-італійської афери з контрабанди дизпалива.

За даними правоохоронців, її авто було підірвано пластиковою вибухівкою "Семтекс", яку часто застосовують під час терористичних актів. За рік після вбивства поліція встановила особи двох причетних до злочину, імена підозрюваних не оприлюднювалися.

Троє синів журналістки виступили з жорсткою критикою і звинуваченнями на адресу поліції і влади країни, а також вимагали відставки прем'єра Муската через нездатність забезпечити дотримання основних прав і свобод.