Малійські повстанці відреклися від екстремізму і запропонували мирні переговори

24 сiчня 16:31

Під натиском урядових військ і французької армії повстанці оголосили про готовність до переговорів. Однак поки заява не змогла зупинити наступ на позиції ісламістів.

 

Повстанці-туареги, що ведуть війну на півночі Малі проти урядових сил, яких підтримує французька армія, 24 січня оголосили про свою готовність до переговорів про мирне вирішення конфлікту.

"Ісламський рух Азавада", що раніше входив у широку коаліцію "Ансар ад-Дін", оголосив, що відкидає всі форми екстремізму і тероризму, а також збирається домагатися завершення війни дипломатичними методами.

Ні уряд Малі, ні командування французького експедиційного корпусу на цей заклик поки не відповіли. Більше того, їхні війська продовжують просуватися вглиб заселеної туарегами пустельної території. При цьому, за даними правозахисників, урядові сили взяли на озброєння терористичні методи боротьби: вони проводять масові страти місцевих жителів, запідозрених в симпатіях до повстанців.

Малійська армія здебільшого складається з чорношкірих жителів країни, а туареги та інші народності, що населяють пустелю, належать до іншої етнічної групи - їхня шкіра набагато світліша. Для урядових солдатів всі ці люди потенційні терористи, що і призводить до вбивств на етнічному і расовому ґрунті. Міжнародний контингент, який допомагає малійській армії боротися з туарегами, також складається з представників негритянських національностей, які погано знаються на національно-етнічних особливостях Малі.

За даними міжнародних правозахисних організацій, як мінімум 11 беззбройних туарегів були вбиті в одному з військових таборів у центрі країни. Ще 20 мирних жителів були розстріляні неподалік від табору, а їхні тіла скинуті в колодязь.

Убивства беззбройних туарегів тривають і поблизу міста Ніоно, захопленого урядовими військами за підтримки Франції і африканських сил кілька днів тому.

Правозахисники також задокументували "достовірні дані" про масові зґвалтування світлошкірих жінок у селах біля міста Севаре. Міжнародні гуманітарні організації закликали уряд Малі терміново провести розслідування за всіма цими фактами.

Інформацію про масові вбивства і зґвалтування, що практикуються армією їхніх союзників, підтвердив і міністр оборони Франції Жан-Ів ле Дріан. За його словами, армія повинна бути напоготові і не допускати таких випадків, оскільки "на кону стоїть честь урядових військ".

"Ми не можемо допустити подібного порушення прав людини. Міжнародне співтовариство зіткнеться з дуже серйозними проблемами, якщо інтервенти будуть асоціюватися зі зловживаннями", - додав міністр.

Його підтримав і командувач малійській армією Ібрагім Даіру Дембеле, який пообіцяв покарати всіх підлеглих, хто буде помічений у порушенні прав людини. "Важливо розуміти, що не всяка людина зі світлою шкірою - терорист або джихадист. Серед наших ворогів багато чорношкірих. Ми серед братів - чорні або білі", - пояснив генерал.

У війні проти туарегів, що населяють північ Малі, беруть участь 2300 французьких солдатів і кілька тисяч військовослужбовців їхніх сусідніх африканських країн.

Кочівники-туареги більше століття ведуть боротьбу за відділення від південної частини Малі, населеної етнічно і культурно чужими їм негритянскими племенами. Останнє загострення ситуації відбулося у 2012 році, коли у столиці Малі стався переворот, який дозволив туарегам звільнити від присутності урядових сил всю північ країни. !zn

Читайте також:

Пентагон підключився до операції Франції у Малі

Ісламісти приготувалися знищувати всіх "хрестоносців" у Малі

Терористи і екстремісти в Африці можуть стати прямою загрозою для Європи, побоюються у НАТО