Малайзія поскаржилася на ряд проблем з російськими винищувачами Су-30МКМ

12 вересня 01:45

Закуплені у 2007-2009 роках літаючі бойові машини виявилися досить складними у техобслуговуванні.

 

Малайзія, у якої на озброєнні стоять закуплені російські винищувачі Су-30МКМ, скаржиться на проблеми з літаками - так, машини виявилися досить складними в техобслуговуванні, а відправлення їх на технічне обслуговування до Росії виявилося значно складнішим, ніж така ж процедура щодо куплених у США літаків - у випадку з РФ взаємодія виробника і замовника виявилася більш тяжкою через бюрократичну тяганину, повідомив малайзійському новинному порталу FMT News високопоставлений чиновник, знайомий із ситуацією у Королівських військово-повітряних силах Малайзії.

"Проблема з російськими літаками (Су-30МКМ і МіГ-29Н стоять на озброєнні ВПС Малайзії - ред.) - це російський спосіб ведення бізнесу... Вони повинні підтримувати нас протягом деякого часу після того, як ми придбали літаки, але вони не розкривають усього. У розпал закупівель ми не були поінформовані щодо необхідності проведення через 10 років визначених видів робіт по технічному обслуговуванню, які здатні виконати тільки вони (російська сторона - ред.)", - заявив чиновник.

При цьому важка і громіздка російська система закупівель та техобслуговування не йде ні в яке порівняння з американською, зазначив чиновник.

"У кінцевому підсумку це означає, що все, що було куплено в Америці, як і подальше обслуговування, було дуже надійним", - додав він.

Також джерело видання зазначло, що купівля винищувачів у Росії замість аналогічних, більш дешевих і надійних літаків у США чи Європейського союзу виглядає, як чергова масштабна корупційна угода.

"Проблема з придбанням військової продукції полягає в тому, що малайзійські офіційні особи не люблять купувати у США або Великобританії, оскільки з ними все знаходиться "на столі". Національна безпека часто використовується як привід для корупції", - пояснив він.

У липні малайзійський міністр оборони Мохамад Сабу озвучив неприємний підсумок: тільки 4 з 28 російських винищувачів, які перебувають на озброєнні королівських ВПС, готові до польотів, тоді як решта 24 перебувають у довгостроковому ремонті. Потребу у винищувачах передбачалося закрити придбанням старих F/A-18C/D Hornet у США.

У 2007-2009 роки Малайзія за контрактом з РФ отримала 18 важких винищувачів Су-30МКМ (багатоцільовий, комерційний, малайзійський), що представляють собою розвиток серійного Су-30МКІ, що стоїть на озброєнні ВПС Індії (на який теж є чимало скарг в Індії - так, з моменту взяття його на озброєння Індія втратила в аваріях 8 літаків цього типу).

Нагадаємо, 3 травня в Сирії російський винищувач Су-30СМ зазнав катастрофи після зльоту з авіабази "Хмеймим". Обидва льотчики загинули. Офіційною причиною падіння літака назвали попадання птаха у двигун; справжні результати розслідування були засекречені.