Макрон викликав критику з боку помічників Трампа – ЗМІ

25 серпня 01:27

Помічники президента США розкритикували Макрона за те, що той спробував схилити Трампа до обговорення так званих "нішевих" питань.

 

Президента Франції Еммануеля Макрона, який головує на саміті G7 у французькому Біарріце, розкритикували члени делегації США – нібито за спробу вчинити тиск на президента США Дональда Трампа перед самітом, у суботу, 24 серпня, написала газета The Wall Street Journal.

Як зазначає видання, помічники президента США розкритикували Макрона за те, що той спробував схилити Трампа до обговорення так званих "нішевих" питань, таких, як проблеми кліматичних змін та розвитку країн Африки. Також шалене невдоволення членів делегації США викликала ідея Макрона щодо проведення неформальної зустрічі двох президентів у готелі, яка не входила у їхні плани.

Саме на цій зустрічі Макрон наполіг на обговоренні у першу чергу екологічних питань, а також заручився підтримкою Трампа за багатьма іншими напрямами, що дуже не сподобалося помічникам президента США, оскільки у них були інші пропозиції щодо питань для саміту.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп заявив, що вважає повернення РФ до G8 доцільним, назвавши це "непоганою річчю". За даними CNN, його підтримав президент Франції Еммануель Макрон.

Однак перед цим Макрон під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що повернення Росії до G8 і поліпшення відносин з ЄС залежатимуть від успішності врегулювання "української кризи".

У свою чергу, британський прем'єр Борис Джонсон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель вказали на відсутність передумов для повернення РФ до "Великої вісімки".

Володимир Зеленський відреагував на слова Трампа через добу постом у Facebook. Президент України констатував, що після виключення з "Великої вісімки" РФ не змінила свою політику. І дав зрозуміти, що вважає допустимим її повернення до G8 лише після деокупації Криму, припинення війни у Донбасі та звільнення всіх українських в'язнів Кремля.

У червні минулого року на саміті G7 в Канаді Трамп вже порушував питання відновлення G8 за участю Росії, проте решта членів клубу не підтримали його позицію.

Росію виключили з G8 у 2014 році через анексію Криму і розв'язування війни в Донбасі.