Макрон анонсував саміт у нормандському форматі в найближчі тижні

25 вересня 00:13

Макрон сподівається в подальшому на виконання умов мінських угод.

 

Президент Франції Еммануель Макрон повідомив про те, що саміт глав нормандського формату планується в найближчі тижні. Про це він заявив на 74-й сесії Генеральної асамблеї ООН.

"У наступні тижні відбудеться саміт у "нормандському форматі" на рівні глав держав і урядів", - заявив Макрон.

Він також зазначив прогрес в українсько-російських відносинах, досягнутий протягом останніх тижнів.

"Президент Зеленський почав робити перші кроки - Путін зміг відповісти. Це прогрес, досягнутий протягом останніх тижнів. І ми знаємо, які мають бути наступні етапи в цьому: Мінські домовленості, здатність розвивати міцний мир на місцях", - підкреслив президент Франції.

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що лідери України, Франції, Німеччини і Росії проведуть зустріч у "нормандському форматі" не раніше середини жовтня. За його словами, умовою нової зустрічі є обговорення розведення сил і засобів на трьох ділянках уздовж лінії розмежування в Донбасі (в районах Станиці Луганської, Петровського і Золотого – ред.) і так званої "формули Штайнмайера".

14 липня в Парижі і 2 вересня в Берліні відбулися зустрічі зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції та Росії з метою відновлення роботи "нормандського формату". Зустріч лідерів "Нормандської четвірки" була запланована на 17 вересня, але її скасували за ініціативою Росії.