Македонія вигадала чергову назву для перейменування країни

19 травня 02:44

Під час останнього раунду переговорів із Грецією македонська сторона висунула пропозицію "Республіка Ілінденська Македонія".

 

Македонія продовжує шукати шляхи вирішення спору із Грецією щодо зміни назви своєї країни, щоб уникнути плутанини з грецької провінцією, яка звучить так само. Сторони так і не змогли узгодити якийсь один із раніше запропонованих варіантів, тож Македонія запропонувала новий, повідомляє портал А1ОН з посиланням на власні дипломатичні джерела.

Під час останнього раунду переговорів македонська сторона висунула пропозицію "Республіка Ілінденська Македонія", хоча раніше основним варіантом була назва "Республіка Верхня Македонія".

Прем'єр-міністр країни Зоран Заєв заявив, що він і його грецький колега Алексіс Ціпрас обговорили декілька варіантів і знайшли назву, прийнятну для обох країн. Він також сподівається, що рішення буде знайдене до саміту лідерів ЄС.

Нещодавно повідомлялося, що уряд Македонії пропонує додати географічне "уточнення", щоб наголосити на різниці між країною і однойменним грецьким регіоном, через що багато років тривають суперечки. Зокрема, є пропозиції перейменувати країни в Республіка Північної Македонії, Республіка Верхньої Македонії, Республіка Вардар Македонії і Республіка Македонія (Скоп'є).

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв раніше заявляв про референдум з приводу зміни назви країни. Таким чином, Македонія намагається вирішити багаторічну суперечку з Грецією і відкрити собі шлях до євроінтеграції.

Європейська комісія підготувала нову стратегію, відповідно до якої 2025 рік стане крайнім терміном для нової хвилі розширення, однак це стане можливим лише після врегулювання локальних суперечок на Західних Балканах. У ЄС зазначили, що "не будуть імпортувати двосторонні диспути".