Македонія очікує рішення суперечки з Грецією щодо свого перейменування в червні

17 травня 16:27

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією

 

Македонська прем'єр-міністр Зоран Заєв заявив, що Скоп'є і Афіни можуть домовитися про нову назву Республіки Македонія до саміту Євросоюзу в червні, повідомляє Reuters.

Заєв зустрівся з його грецьким колегою Алексісом Ціпрасом на полях саміту ЄС-Західні Балкани в Софії.

"Ми обговорили одне (конкретне) вирішення спору про назву, яке було б прийнятне для обох сторін, але ми повинні провести подальші обговорення в наших країнах", - сказав Заєв.

Греція хоче, щоб нова назва Македонії була "erga omnes" (для всіх - переклад ред.) - тобто використовувалася як всередині країни, так і на міжнародній арені.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало опору з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Прем'єр-міністр Македонії назвав чотири варіанти зміни назви країни для врегулювання багаторічного суперечки з Грецією. Пропозиції такі: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардар Македонія, Республіка Македонія (Скоп'є).

Нагадаємо, Європейська комісія рекомендувала розпочати переговори про вступ в блок з Албанією і Республікою Македонія. Але поки проблема назви не буде вирішена, Греція навряд чи схвалить переговори про приєднання Македонії. Афіни також блокують просування Скоп'є на шляху до НАТО.

В Міноборони Греції позначили умова для вирішення спору з Македонією. У Скоп'є сподіваються врегулювати суперечку з Афінами до початку саміту НАТО в липні.

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв раніше заявляв про референдум з приводу зміни назви країни. Таким чином, Македонія намагається вирішити багаторічну суперечку з Грецією і відкрити собі шлях до євроінтеграції.

Європейська комісія підготувала нову стратегію, відповідно до якої 2025 рік стане крайнім терміном для нової хвилі розширення, однак це стане можливим лише після врегулювання локальних суперечок на Західних Балканах. У ЄС зазначили, що "не будуть імпортувати двосторонні диспути".