Мадуро розповів про таємні переговори з США

15 лютого 06:28

Спеціальний представник США двічі бачився з міністром закордонних справ Венесуели.

 

Міністр закордонних справ Венесуели Хорхе Арреаса нещодавно провів секретні переговори зі спеціальним представником Державного департаменту США у Венесуелі Эліоттом Абрамсом, повідомив чинний президент країни Ніколас Мадуро в інтерв'ю Assосiated Press.

Мадуро розповів, що Арреаса двічі бачився з Абрамсом у Нью-Йорку і запропонував спецпредставникові приїхати до Венесуели за особистим запрошенням президента, щоб переконатися, що народ надає підтримку "законно обраному президенту та уряду". При цьому Абрамс може прилетіти у приватному порядку, привселюдно або таємно - Каракасу все одно.

"Якщо він (Абрамс - ред.) хоче зустрітися, просто скажіть мені, коли, де і як, і я буду там", - заявив Мадуро.

Джерела видання підтверджують слова Мадуро. Зустрічі між спецпредставником та міністром відбулися 26 січня та 11 лютого. Однак на зустрічах Абрамс наполягав на тому, що США будуть продовжувати домагатися відставки Мадуро, навіть якщо діючого президента продовжать підтримувати представники армії.

Високопоставлений представник Білого дому заявив також, що офіційні особи США готові зустрітися з "колишніми посадовими особами Венесуели, включно із самим Мадуро, щоб обговорити плани з його відходу з посади президента".

Як повідомлялося, 23 січня у Венесуелі з новою силою спалахнули масові акції протесту проти режиму Ніколаса Мадуро, інавгурація якого відбулася два тижні тому. На багатотісячному мітингу в Каракасі голова Національної Асамблеї Хуан Гуайдо склав присягу тимчасового президента Венесуели. США визнали його легітимним главою держави. Слідом за Вашингтоном це зробили Євросоюз, Ізраїль, Організація американських держав, уряди Канади, Бразилії, Коста-Ріки, Аргентини, Парагваю, Перу, Колумбії, Еквадору, Чилі, Гватемали і Гондурасу. Україна також заявила про підтримку венесуельської опозиції.

Європарламент на засіданні 31 січня визнав лідера опозиції Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом країни.

В підтримку Мадуро висловилися Росія, Китай, Італія, Білорусь, Іран, Болівія, Мексика, Куба, Нікарагуа, Сальвадор, Північна Корея та Туреччина. При цьому 1 лютого Італія заблокувала рішення Європарламенту щодо визнання Гуайдо президентом. Побічно Італію підтримали Кіпр, Греція, Австрія і Словаччина.

Детальніше читайте у статті Олексія Коваля "Гнів Венесуели" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".